ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναμονή για «σωτήρια» παρέμβαση Καραμανλή

Κλίμα αναμονής για επικείμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού στο βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα των τελευταίων ημερών, γύρω από το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και αναφορικά με άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, με παράλληλη ενίσχυση του προφίλ του εξ αποστάσεως παρατηρητή των όσων συμβαίνουν στην κυβέρνηση και ευρύτερα στην κοινωνία, που ο Κ. Καραμανλής διεκδικεί για τον εαυτό του, καλλιεργείται από κυβερνητικούς κύκλους. Στόχος, η εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, που θα εμφανιστεί ως απάντηση στα κελεύσματα περί αυτοκάθαρσης.

Στα πλαίσια αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει να ξετυλίγονται πρωτοβουλίες εκ μέρους ακόμα και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, που προτρέπουν τον πρωθυπουργό «να παρέμβει δυναμικά», με τελικό στόχο να ξεπεράσει η κυβέρνηση το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η υπόθεση των ομολόγων. Το πρόβλημα, βέβαια, εστιάζεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Εξάλλου, δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού πυρήνας του όλου πολιτικού προβλήματος είναι η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, για την οποία όχι μόνο πρόθεση αλλαγής δεν υπάρχει αλλά διαρκώς ενισχύεται και επιβεβαιώνεται ο χαρακτήρας της.

Η ατμόσφαιρα αυτή ακολούθησε τον πρωθυπουργό και στην επαρχία και κατά τις μέρες των αργιών του Πάσχα. Στη διάρκεια ανταλλαγής ευχών με τοπικά στελέχη, που έγινε το Μ. Σάββατο έξω από το Νομαρχικό Μέγαρο Ιωαννίνων, ο πρωθυπουργός εισέπραξε την προτροπή: «Πρόεδρε, διώξε τα λαμόγια». Ο Κ. Καραμανλής είχε χτες συναντήσεις με τους υπουργούς, Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο, και Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη. «Κλειδί», όμως, για τις επικείμενες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θεωρείται το σημερινό ραντεβού που έχει με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη. Οι επαφές αυτές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα αναμονής για πρωθυπουργική παρέμβαση. Εκτός των άλλων ο Γ. Αλογοσκούφης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραδώσει σήμερα στον πρωθυπουργό το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ενδεικτικό του πόσο πιεστική είναι για την κυβέρνηση η κατάσταση, είναι ότι η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή θεωρείται από πολλούς πως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. «Οσο καθυστερούμε τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι αποφάσεις», δηλώνουν, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα, μεταφέρεται στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα που εισέπραξαν κυβερνητικά στελέχη τις μέρες του Πάσχα, στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ακόμα και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Α. Σταύρου, με δήλωσή του ζητάει την προώθηση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. «Η θλιβερή ιστορία, είπε, των ομολόγων προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Είναι προφανές ότι κάποιοι παραβίασαν τις εντολές και τις οδηγίες του πρωθυπουργού για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια». Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Ι. Κεφαλογιάννης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος ζητάει αλλαγές προσώπων ώστε «να προστατευθεί η παράταξη της ΝΔ». Σύμφωνα με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προκρίνει θεσμικές αλλαγές και όχι κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είπε: «Οι υπουργοί πρέπει να αισθάνονται πάντα πρόσκαιροι». Ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός ακούει τον κόσμο». Ο δε υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησε «να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των ομολόγων», για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση αυτή εξελέγη επαγγελλόμενη μια Ελλάδα με περισσότερο φως».

Εκδήλωση προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη, την Κυριακή 15 του Απρίλη, στη γενέτειρά του Αμαλιάδα, στην πλατεία Ν. Μπελογιάννη και ώρα 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ν. Ηλείας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση με αναχώρηση, την Κυριακή 15.4.07 και ώρα 7 π.μ., από την πλατεία Ομονοίας (Αγ. Κωνσταντίνου). Τηλέφωνα συμμετοχής: 210.9737.276 και 210.8672.871.

Επίσης, τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στην Αμαλιάδα, την Κυριακή 15.4.2007 με αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος ώρα 7 το πρωί. Για συμμετοχή στα τηλ.: 210.8225.407 και 210.8831.368.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Για έγκριση ο νέος κώδικας

Προσαρμοσμένος στον νέο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα είναι ο Κώδικας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται άμεσα να εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή.

«Είναι ένας Κώδικας ο οποίος στηρίζεται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, δίνοντας έτσι το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τη «δημιουργία» εργαζομένων που θα εκτελούν πιστά την πολιτική της λεγόμενης αποτελεσματικότητας γενικότερα στο δημόσιο τομέα. Κάτι που στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα επιτυγχάνεται με διάφορα μέτρα όπως αυτό του ελέγχου της συμπεριφοράς των υπαλλήλων εντός και εκτός υπηρεσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Προς απεργία για τα αποθεματικά

Την απόφαση να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο την κήρυξη 24ωρης απεργίας, στα τέλη Απρίλη ή αρχές Μάη, πήρε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από την πρόταση που είχε καταθέσει, την προηγούμενη βδομάδα, η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ). Το Γενικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 20 του Απρίλη.

Για το περιεχόμενο της απεργίας οι ταξικές δυνάμεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την απαίτηση για: Αμεση απόσυρση των αποθεματικών από το Χρηματιστήριο. Ούτε ευρώ στο χρηματιστηριακό και στον τραπεζικό «τζόγο», καταβολή του συνόλου των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας, άμεση επιστροφή των κλεμμένων, κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων είναι υπόθεση των εργαζομένων. Τα αποθεματικά να αξιοποιηθούν με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, με σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα ρίσκο, χωρίς κανέναν μεσάζοντα.

Αντίθετα, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας με τις προτάσεις τους συναινούν στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών, αλλά προσπαθώντας να «χρυσώσουν το χάπι» μιλάνε για επενδύσεις με μικρότερο ρίσκο... Αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση για απεργία δεν ψήφισε, όπως κάνει τόσα χρόνια, η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», θεωρώντας και πάλι ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες!

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να 'ρθει αναστάσιμη μέρα για τους λαούς

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, παραβρέθηκε την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική γιορταστική εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων, που έγινε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Σε δήλωσή της τόνισε τα ακόλουθα: «Ελπίζω, εύχομαι και πιστεύω η αναστάσιμη μέρα να 'ρθει για τους λαούς της Παλαιστίνης, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, για όλους τους λαούς που υποφέρουν από ξενική κατοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ