Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναμονή για «σωτήρια» παρέμβαση Καραμανλή

Κλίμα αναμονής για επικείμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού στο βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα των τελευταίων ημερών, γύρω από το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και αναφορικά με άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, με παράλληλη ενίσχυση του προφίλ του εξ αποστάσεως παρατηρητή των όσων συμβαίνουν στην κυβέρνηση και ευρύτερα στην κοινωνία, που ο Κ. Καραμανλής διεκδικεί για τον εαυτό του, καλλιεργείται από κυβερνητικούς κύκλους. Στόχος, η εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, που θα εμφανιστεί ως απάντηση στα κελεύσματα περί αυτοκάθαρσης.

Στα πλαίσια αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει να ξετυλίγονται πρωτοβουλίες εκ μέρους ακόμα και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, που προτρέπουν τον πρωθυπουργό «να παρέμβει δυναμικά», με τελικό στόχο να ξεπεράσει η κυβέρνηση το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η υπόθεση των ομολόγων. Το πρόβλημα, βέβαια, εστιάζεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Εξάλλου, δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού πυρήνας του όλου πολιτικού προβλήματος είναι η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, για την οποία όχι μόνο πρόθεση αλλαγής δεν υπάρχει αλλά διαρκώς ενισχύεται και επιβεβαιώνεται ο χαρακτήρας της.

Η ατμόσφαιρα αυτή ακολούθησε τον πρωθυπουργό και στην επαρχία και κατά τις μέρες των αργιών του Πάσχα. Στη διάρκεια ανταλλαγής ευχών με τοπικά στελέχη, που έγινε το Μ. Σάββατο έξω από το Νομαρχικό Μέγαρο Ιωαννίνων, ο πρωθυπουργός εισέπραξε την προτροπή: «Πρόεδρε, διώξε τα λαμόγια». Ο Κ. Καραμανλής είχε χτες συναντήσεις με τους υπουργούς, Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο, και Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη. «Κλειδί», όμως, για τις επικείμενες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θεωρείται το σημερινό ραντεβού που έχει με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη. Οι επαφές αυτές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα αναμονής για πρωθυπουργική παρέμβαση. Εκτός των άλλων ο Γ. Αλογοσκούφης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραδώσει σήμερα στον πρωθυπουργό το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ενδεικτικό του πόσο πιεστική είναι για την κυβέρνηση η κατάσταση, είναι ότι η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή θεωρείται από πολλούς πως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. «Οσο καθυστερούμε τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι αποφάσεις», δηλώνουν, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα, μεταφέρεται στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα που εισέπραξαν κυβερνητικά στελέχη τις μέρες του Πάσχα, στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ακόμα και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Α. Σταύρου, με δήλωσή του ζητάει την προώθηση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. «Η θλιβερή ιστορία, είπε, των ομολόγων προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Είναι προφανές ότι κάποιοι παραβίασαν τις εντολές και τις οδηγίες του πρωθυπουργού για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια». Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Ι. Κεφαλογιάννης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος ζητάει αλλαγές προσώπων ώστε «να προστατευθεί η παράταξη της ΝΔ». Σύμφωνα με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προκρίνει θεσμικές αλλαγές και όχι κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είπε: «Οι υπουργοί πρέπει να αισθάνονται πάντα πρόσκαιροι». Ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός ακούει τον κόσμο». Ο δε υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησε «να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των ομολόγων», για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση αυτή εξελέγη επαγγελλόμενη μια Ελλάδα με περισσότερο φως».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ταγμένη» στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (2006-02-15 00:00:00.0)
«Σέρνονται» σενάρια και αγωνία... (2006-01-31 00:00:00.0)
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις! (2005-06-09 00:00:00.0)
Ξαναχτύπησε η ανασχηματισμολογία... (2005-05-06 00:00:00.0)
Κατευθυνόμενη ανασχηματολογία (2005-04-16 00:00:00.0)
Σενάρια για ανασχηματισμό (2004-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ