Παρασκευή 6 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξαναχτύπησε η ανασχηματισμολογία...

Η περιοδική ανασχηματισμολογία χτύπησε ξανά χτες με την κυβέρνηση να την υποθάλπει επειδή εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό από την αντιλαϊκή επίθεση, η οποία βρίσκεται ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη.

Αφορμή για το νέο γύρο των σεναρίων περί ανασχηματισμού έδωσε η δημοσίευση από φιλοκυβερνητική εφημερίδα του Προεδρικού Διατάγματος που κωδικοποιεί τις υπάρχουσες διατάξεις όσον αφορά στη συγκρότηση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων. Η εφημερίδα («Απογευματινή») το πρόβαλε ως «Κώδικα Καραμανλή για αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στο εγγύς μέλλον, επικαλούμενος μάλιστα το γεγονός ότι «τώρα έχουμε μπει στη φάση που οι μεγάλες (σ.σ. νεοφιλελεύθερες) μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να υλοποιούνται».

Παρ' όλα αυτά το δημοσίευμα πυροδότησε νέο κύκλο ανασχηματισμολογίας, στον οποίο πρόθυμα συμμετείχαν και μέλη της κυβέρνησης. Αργά το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προσπάθησε να αποσυνδέσει το Προεδρικό Διάταγμα από τον ανασχηματισμό. «Το Προεδρικό Διάταγμα 63/2005, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Απριλίου 2005, κωδικοποιεί σε ενιαίο κείμενο διατάξεις υφιστάμενων νόμων, ως προς τη συγκρότηση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων», σημείωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, διευκρινίζοντας ακόμα ότι «η διαδικασία της κωδικοποίησης ξεκίνησε ήδη από το Μάιο του 2004, δηλαδή ένα μήνα μετά τις εκλογές», και άρα «δεν μπορεί να συσχετίζεται με σενάρια, τα οποία άλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες, διέψευσε ρητά και κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός».

Νωρίτερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι βλέπει ανασχηματισμό σύντομα «αλλά μέχρι το φθινόπωρο, αφού η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει ενάμιση χρόνο, είναι λογικό να γίνει». Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μικρού και ευέλικτου Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε πως εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η συζήτηση και πως κάτι τέτοιο προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά πρόσθεσε πως για το θέμα αυτό αποφασίζει ο πρωθυπουργός.

Δηλώσεις Αθανασάκη

«Είτε με ανασχηματισμό, είτε χωρίς ανασχηματισμό, η κυβέρνηση Καραμανλή θα συνεχίσει να έχει τα ίδια προβλήματα». Αυτό δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τις φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο Ν. Αθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για «ασυνέπεια, αναξιοπιστία και ανικανότητα», η οποία δημιουργεί προβλήματα στους Ελληνες πολίτες, με «τις λανθασμένες και κοινωνικά άδικες πολιτικές της». Ο ίδιος ανέφερε ότι «το μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα», που, όπως είπε, «ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού, παραμένει στα χαρτιά, ακόμα και με αυτή τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βίκτορ Γιανούκοβιτς (2007-04-07 00:00:00.0)
Συντρίμμια η «αδιάφθορη» εικόνα (2006-05-19 00:00:00.0)
Σενάρια για ανασχηματισμό (2004-12-28 00:00:00.0)
Διαψεύδει ο υπουργός τα περί αντισυνταγματικότητας (2004-12-07 00:00:00.0)
Σεναρίων και διαψεύσεων συνέχεια (1998-04-17 00:00:00.0)
Ιδρύεται Γενική Γραμματεία Μεγάλων Εργων (1996-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ