Παρασκευή 6 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Υποσχέθηκε τάξη και ... αν-«ασφάλεια»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το κυβερνητικό έργο της ενίσχυσης των κρατικών μηχανισμών καταστολής, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας, «διαφήμισε» χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Επιπλέον, φρόντισε να απονείμει τα εύσημα στους συντελεστές της δημιουργίας του κλίματος της εντεινόμενης αστυνομοκρατίας, προετοιμάζοντας προφανώς για όσα θα ακολουθήσουν στον τομέα της καταστολής...

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης συζητήθηκε η ανάγκη αναβάθμισης του έργου των Σωμάτων Ασφαλείας και η ενίσχυση της εικόνας ότι με την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμισή τους, οι πολίτες θα νιώθουν πιο ...ασφαλείς. Παράλληλα, η πολιτική που ενισχύει τις αιτίες γέννησης της εγκληματικότητας, συνεχίζεται.

Στη δίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΔΤ συζητήθηκαν η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, ο εκσυγχρονισμός της ΕΥΠ, τα νέα διαβατήρια, το σύστημα επιτήρησης και παρακολούθησης C4I, η ίδρυση υπηρεσίας για την ασφάλεια της υπαίθρου (Σώμα Αγροτικής Ασφάλειας - Αγροφυλακή), η οδική ασφάλεια, η λειτουργία του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), θέματα πυρόσβεσης, το διαβαλκανικό κέντρο μελετών ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως γίνεται «καλή δουλιά», έδωσε συγχαρητήρια στο προσωπικό της ΕΛΑΣ για τον «αθόρυβο αγώνα που δίνει», υπογράμμισε ότι οι «στόχοι που είχαν τεθεί έχουν εξελιχθεί», προσθέτοντας, όμως, ότι «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν να κάνουμε πράγματα που θέλουμε» και κάλεσε τους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας «να προχωρήσουν κοντά στον πολίτη»... παρέχοντάς τους την πολιτική του κάλυψη και προστασία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός και ο ΓΓ του ΥΔΤ, Χ. Μαρκογιαννάκης και Λ. Ευαγγελίδης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Γ. Αγγελάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Κοραντής, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Χ. Σμέτης και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Α. Καρράς.

«Διακριτικότητα» στην αστυνόμευση

Η «διακριτικότητα και ο σεβασμός στον πολίτη» πρέπει να είναι η πυξίδα της δράσης των διωκτικών αρχών, διευκρινίστηκε στη σύσκεψη. Δεν έγινε, βέβαια, αναφορά στις περιπτώσεις που η πυξίδα «στραβώνει». Χαρακτηριστικά, ακόμα και έκθεση του «Συνηγόρου του Πολίτη» έχει καταγράψει πως η «ΕΛΑΣ υπολείπεται ακόμη σοβαρά στο σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών». Αναφέρεται σε βίαιες και αναιτιολόγητες προσαγωγές, με βάση «υπόνοιες» αστυνομικών οργάνων, καταχρηστική προσφυγή στη χρήση χειροπεδών, αλυσιτέλεια εσωτερικών ερευνών της ΕΛΑΣ για διακρίβωση καταχρήσεων εξουσίας, επίρριψη όποιων ευθυνών στους προσαγόμενους, απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων από τους συνηγόρους των κρατουμένων.

Στη σύσκεψη έγινε αναφορά στην ...κοινωνική αποδοχή των αστυνομικών επιχειρήσεων «Πόλις». Τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκειά τους, όπως και κατά τη διάρκεια ελέγχων σε πλατείες και ελεύθερους χώρους, πάνω από 100.000 πολίτες ελέγχθηκαν μαζικά και σωρηδόν. Αρκετοί δε ήταν αυτοί που προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα. Στόχος είναι να συνηθίζουν οι πολίτες στην ιδέα πως με κατασταλτικά μέτρα ενισχύεται η ασφάλειά τους και πατάσσεται η εγκληματικότητα.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη λειτουργία του συστήματος επιτήρησης του πληθυσμού της Αττικής με κάμερες, το γνωστό C4I. Πρόκειται για ένα πανοπτικό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο έχει τη δυνατότητα καταγραφής εικόνας και ήχου, διαθέτει βάσεις δεδομένων, κέντρα ελέγχου, συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας πληροφοριών. Γι' αυτό το θέμα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, δήλωσε προχτές σε εκπομπή της ΝΕΤ πως υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία του. «Αποδεικνύεται ότι αυτό το πράγμα δεν είναι σύστημα», είπε. «Τίθεται θέμα επανεξέτασης της σύμβασης». Μιας σύμβασης που έχει κοστίσει 275 εκατ. ευρώ.

Επιχείρηση «πρακτορείας»

Μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του διαβαλκανικού και μεσογειακού κέντρου μελετών ασφάλειας και εκπαίδευσης. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Γ. Βουλγαράκη στις ΗΠΑ, η πρόταση αυτή απέσπασε θετικά σχόλια από Αμερικανούς αξιωματούχους στα πλαίσια του ρόλου της Ελλάδας ως ...σταθεροποιητικής δύναμης για την ιμπεριαλιστική ανασυγκρότηση της περιοχής. Στα πλαίσια της λειτουργίας του θα μπορούν να διοργανώνονται διακρατικές ασκήσεις στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα, «οι οποίες θα εμπεδώνουν μια ομογενοποιημένη και ενοποιημένη αντίληψη για την ανάληψη κοινών δράσεων, με στόχο την αντιμετώπιση απειλών». Συζητήθηκε δε το θέμα της προώθησης του ΚΕΜΕΑ, το οποίο θα αποτελέσει τον «εξαγωγικό» φορέα της εμπειρίας της χώρας μας στην εφαρμογή των σχεδίων στρατιωτικοποιημένης ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η αντεγκληματική πολιτική και η οδική ασφάλεια. Αν και τονίστηκε το θετικό έργο των τμημάτων της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων και υπογραμμίστηκε ότι το φετινό Πάσχα έγινε μόνο ένα θανατηφόρο τροχαίο στην ΠΑΘΕ, δεν εξηγήθηκε το γεγονός ότι κάθε χρόνο σκοτώνονται 2.000 άτομα από τροχαία στην Ελλάδα και 35.000 τραυματίζονται.

Στο τέλος της σύσκεψης, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε πως «δουλεύουμε με πρόγραμμα και σχέδιο. Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό. Ενα κράτος διάφανο, αξιόπιστο. Ενα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεκμήριο αθωότητας για την ΕΥΠ! (2006-05-30 00:00:00.0)
Αστυνομοκρατία με... «αδικήματα ημέρας»! (2006-04-20 00:00:00.0)
Ζητά την ασύδοτη λειτουργία των καμερών (2005-10-12 00:00:00.0)
«Μαθήματα» Ολυμπιακής ασφάλειας (2005-04-02 00:00:00.0)
Προς επαναχάραξη της πολιτικής ασφάλειας (2001-10-25 00:00:00.0)
Η σύσκεψη στο Δελβινάκι (1998-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ