Κυριακή 13 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σύσκεψη στο Δελβινάκι

Η έξαρση της εγκληματικότητας στην παραμεθόρια περιοχή των Ιωαννίνων ανέδειξε το κύριο πρόβλημά της, που είναι η εγκατάλειψή της από την πολιτεία. Η πλειοψηφία των κατοίκων αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας, ενώ η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε σημείο μηδέν. Το πρόβλημα αυτό θίχτηκε και σε σύσκεψη των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής Πωγωνίου. Συγκροτήθηκε 11μελής επιτροπή αγώνα κατά της εγκληματικότητας και της εγκατάλειψης της περιοχής.

"Πρέπει να αναδείξουμε την εγκατάλειψη της περιοχής μας και την έλλειψη ανάπτυξης", τόνισε ο δήμαρχος Δελβινακίου Θ. Μποζιάρης."Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την έλλειψη ασφάλειας που επικρατεί, αλλά να αναδείξουμε και τα προβλήματα που δημιουργεί η ερήμωσή της".

Στη συνέχεια είπε ότι "δεν έχουμε τίποτα με τον αλβανικό λαό. Εχουμε όμως πρόβλημα με τους ειδικούς του εγκλήματος και της παρανομίας απ' οπουδήποτε κι αν προέρχονται". Ο δήμαρχος Δελβινακίου ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το γκρίζο περιβάλλον που υπάρχει στην περιοχή και να εφαρμοστεί η νομιμότητα. "Αυτό το γκρίζο περιβάλλον είναι η αιτία πολλών καταστάσεων", πρόσθεσε. "Η φύλαξη των συνόρων είναι υπόθεση του Στρατού, ενώ η τήρηση της νομιμότητας είναι έργο της Αστυνομίας".

"Το Πωγώνι εγκαταλείπεται και ερημώνεται" υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο κοινοτάρχης της Λάβδανης Κ. Παπαβασιλείου,που πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι παράνομες συναλλαγές. "Δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να ζητάμε τη συμπαράσταση της πολιτείας και από την άλλη να καταπατάμε την έννομη τάξη. Είναι λιγοστοί στην επαρχία μας αυτοί που κάνουν παράνομες συναλλαγές. Γιατί να την "πληρώνουν" οι υπόλοιποι;".

"Θα πρέπει να μπουν κι άλλα ζητήματα που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα συνολικά", είπε ο Μ. Χατζηγιάννης από την Πωγώνιανη. "Η ένταση της αστυνόμευσης θα κατευνάσει το πρόβλημα, αλλά δε θα το λύσει. Αν δεν αναπτυχθεί ο τόπος μας και δεν επιστρέψει ο κόσμος, δε θα λυθεί ποτέ. Τα αιτήματα της Συντονιστικής θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα και να μπει το θέμα της ανάπτυξης που είναι καθοριστικό για τη λύση του προβλήματος. Η επιτροπή θα πρέπει να λειτουργήσει στα πλαίσια της ομοφωνίας".

Στη σύσκεψη μίλησαν ο δήμαρχος Α. Πωγωνίου Δ. Μπάσιος,ο Σ. Χαρισιάδης και εκπρόσωποι των ΟΤΑ από την περιοχή, ενώ οι συγκεντρωμένοι έδωσαν στις αρχές περιθώριο μέχρι τα Χριστούγεννα για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις αρχές Δεκέμβρη στην περιφερειακή διοίκηση.

Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί να επιδιωχτεί άμεσα συνάντηση των αρχών με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ώστε να ενισχυθεί η ΕΛ. ΑΣ. με προσωπικό και εξοπλισμό, να ενταθούν τα μέτρα αστυνόμευσης της ακριτικής περιοχής, αλλά και η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να προωθηθεί η λειτουργία των συνοριακών σταθμών Δρυμάδων και Μέρτζανης, ώστε να σταματήσουν οι παράνομες συναλλαγές ένθεν και ένθεν των συνόρων, που είναι γενεσιουργός αιτία πολλών προβλημάτων και να εξειδικευτεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιοχής, μέσω των έργων που θα προταθούν στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ