Παρασκευή 6 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Οχι» Τάσσου Παπαδόπουλου στις αμερικανικές πιέσεις

Στην άρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας «σκοντάφτουν» οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για έναρξη μιας νέας εκβιαστικής «πρωτοβουλίας» για το Κυπριακό, με προδιαγεγραμμένη την έκβασή της.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέκρουσε ουσιαστικά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον να κάνει το πρώτο βήμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υποβάλλοντας άμεσα γραπτά τις προτάσεις του για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο «σχέδιο Ανάν». Παράλληλα, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ζητώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Νησί.

Τις πιέσεις των ΗΠΑ μετέφερε στον Κύπριο Πρόεδρο η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Λ. Κένεντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης διάρκειας μιας ώρας που είχαν χτες το απόγευμα στη Λευκωσία. Στις δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η Λ. Κένεντι ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα μέρη να δώσουν τις θέσεις τους και ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναφέρει τις συγκεκριμένες αλλαγές που θα ήθελε να γίνουν στο σχέδιό του. Αυτό, πρόσθεσε, θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ερωτηθείσα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, αν δοθούν οι θέσεις, απάντησε ότι ο Γενικός Γραμματέας θέλει αυτές τις πληροφορίες, για να κρίνει αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, για να αρχίσουν συνομιλίες.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, για να αρχίσει τον κύκλο των επαφών της στην Κύπρο, η Λ. Κένεντι είχε φροντίσει να αποσαφηνίσει το χαρακτήρα της αποστολής της. «Σκοπεύω να ενθαρρύνω το είδος των ενεργειών που είναι αναγκαίες για να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για διευθέτηση του Κυπριακού», δήλωσε. Αναφερόμενη στην αμερικανική γραμμή πλεύσης σημείωσε ότι «η πολιτική μας υπήρξε σαφής και σταθερή. Υποστηρίζουμε την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και τις προσπάθειές του να διευκολύνει συμφωνία για μια συνολική διευθέτηση της κυπριακής διαμάχης». Επανέλαβε ακόμα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη λύση βασισμένη στο "σχέδιο Ανάν"».

Δύσκολη η συμφωνία

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς», δήλωσε ότι πρακτικά είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για το Κυπριακό πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτώβρη.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε ότι δε θα ήθελε επανάληψη των τελευταίων διαπραγματεύσεων πριν από το δημοψήφισμα. «Η κατάλληλη απάντηση είναι ότι πάντα υπάρχει χρόνος για επίτευξη συμφωνίας. Ομως, πρακτικά, επειδή δεν έχουμε αρχίσει ακόμη συνομιλίες, είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι «είχαμε μια άσχημη εμπειρία μια φορά, ότι τα χρονοδιαγράμματα δε λειτουργούν, ο λαός γενικά αισθάνεται ότι στριμώχνεται στη γωνιά, λόγω τεχνικών χρονοδιαγραμμάτων και αυτό δεν είναι πολύ παραγωγικό».

«Οταν θα αρχίσουμε ξανά συνομιλίες την επόμενη φορά πρέπει να έχουμε λογικές προσδοκίες για επιτυχία. Για να γίνει αυτό, οι συνομιλίες πρέπει να ετοιμαστούν πολύ καλά εκ των προτέρων και βρισκόμαστε στη διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δήλωσε, επίσης, ότι το προηγούμενο σχέδιο ήταν λανθασμένο, γιατί δεν έφερνε την επανένωση της Κύπρου, αλλά παρέτεινε το διαχωρισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεγαλύτερη χειρονομία που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία, για να επιτευχθεί συμφωνία επανένωσης της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να αποσύρει 30.000 στρατιώτες της από την Κύπρο.

«Η άποψή μας είναι ότι η ουσία του κυπριακού προβλήματος, που οι άνθρωποι φαίνεται να ξεχνούν, είναι η εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Μιλούμε για ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάμει η Τουρκία. Πρέπει να τερματίσει την κατοχή της χώρας μας, να αποσύρει τα στρατεύματά της», σχολίασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αιτιολογώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στο αίτημα των Ηνωμένων Εθνών να επιδώσει τις ακριβείς αλλαγές που ζητά στο «σχέδιο Ανάν», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δε γνωρίζει κανέναν «που μπαίνει σε συνομιλίες και δίδει από την αρχή την κατάληξη των θέσεών του».

Εξήγησε ότι οι βασικές αντιρρήσεις στο «σχέδιο Ανάν» αφορούσαν την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο επ' αόριστον, τη διευθέτηση του θέματος των περιουσιών, την επιστροφή των προσφύγων και φόβους ότι το σχέδιο διαμοιρασμού της εξουσίας θα κατέρρεε εύκολα.

Η Λ. Κένεντι άρχισε τις επαφές της με συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Αργότερα, είχε συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη, που κράτησε 45 λεπτά και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ