Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
«Ταγμένη» στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
  • Η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών βασικό χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού
  • «Αμετακίνητο» το οικονομικό επιτελείο και η αντιλαϊκή πολιτική
  • «Πιο ενεργή» εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της νέας τάξης σηματοδοτεί η τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών

«Ταγμένη» στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη υλοποίηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» είναι και η «νέα» κυβέρνηση Καραμανλή, που ενισχύεται για το σκοπό αυτό με «νέο αίμα» και απαλλάσσεται από ορισμένα πρόσωπα - «βαρίδια».

Η δρομολογημένη εδώ και καιρό τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, που σημαδεύει επίσης τον πρώτο ανασχηματισμό της γαλάζιας διακυβέρνησης, αφ' ενός εξυπηρετεί τη συνολική προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών αφ' ετέρου σηματοδοτεί μια «πιο ενεργή» εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο του «(αντι)τρομοκρατικού πολέμου» των ΗΠΑ και των «πρόθυμων συμμάχων» τους.

Γενικότερα πάντως από τις αλλαγές προσώπων και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης η κυβέρνηση αποκτά πιο αντιδραστικά χαρακτηριστικά που «δένουν» με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο διάστημα.

Η ολοφάνερη προτεραιότητα του Κ. Καραμανλή στην επέκταση και ένταση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» προκύπτει ακόμα από:

- Την ολόπλευρη υποστήριξη στο οικονομικό επιτελείο που διατήρησε αμετακίνητο και ανέπαφο στη θέση του, προφανώς για να μη διαταράξει την υλοποίηση των «αλλαγών» και προκαλέσει ανεπιθύμητες καθυστερήσεις.

- Την τοποθέτηση του Σάββα Τσιτουρίδη στο υπουργείο Απασχόλησης, με προφανή στόχο την πιο συστηματική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού.

- Η Υγεία και η Παιδεία παραμένουν στο επίκεντρο των νεοφιλελεύθερων αλλαγών, όπως φαίνεται από τη μετακίνηση του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας και την παραμονή της Μαριέττας Γιαννάκου στο Παιδείας.

Ταυτόχρονα με τον ανασχηματισμό «διευθετούνται» ορισμένες «δυσλειτουργίες» στο κυβερνητικό σχήμα (απομάκρυνση Σπ. Σπηλιωτόπουλου από το Αμυνας και Γ. Βουλγαράκη από το Δημόσιας Τάξης), ενώ υπηρετούνται και ορισμένες εσωκομματικές ισορροπίες (τοποθέτηση Μεϊμαράκη στο υπουργείο Αμυνας). Η παραμονή του Ευ. Μπασιάκου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φανερώνει τη βούληση του πρωθυπουργού για συνέχιση της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι με το νέο υπουργικό σχήμα ο Κ. Καραμανλής θα φτάσει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Επίσης γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή η σφραγίδα ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, παρά τα αντιθέτως επαγγελλόμενα από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή...

«Στόχος της νέας διακυβέρνησης ήταν και παραμένει η επανίδρυση του κράτους, μέσω των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που με επιτυχία έχουν ξεκινήσει και διαμορφώνουν ήδη μια νέα, πιο σύγχρονη εικόνα της χώρας μας», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, δίνοντας το «στίγμα» του ανασχηματισμού, που ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι.

«Εκπλήξεις» και μετακινήσεις

Βασική «αλλαγή» του ανασχηματισμού είναι η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, εκτός των άλλων, γιατί πυροδοτεί ξανά την κινητικότητα στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας. Η «επιστροφή» της στην κυβέρνηση και μάλιστα στο ΥΠΕΞ, κόντρα στη βούληση του σκληρού πυρήνα των «καραμανλικών» στελεχών της ΝΔ, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για προσωπική απόφαση του Κ. Καραμανλή, υπό την πίεση βέβαια διαφόρων παραγόντων, με «στρατηγικό χαρακτήρα» στο ενδοκυβερνητικό παιχνίδι.

Ελάχιστες ήταν οι «εκπλήξεις» που επιφύλασσε σε επίπεδο προσώπων ο ανασχηματισμός. Η τοποθέτηση του Β. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Αμυνας φέρεται να είχε αποφασιστεί εδώ και μερικές βδομάδες και με αυτήν επιδιώκεται να υπηρετηθούν ποικίλες επιδιώξεις: Από την «έμπιστη» διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, μέχρι την καλύτερη ικανοποίηση των γαλάζιων ρουσφετιών στο στράτευμα. Παράλληλα, από ορισμένους κύκλους εμφανίζεται και ως ένα «αντίβαρο» στην τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Από την άλλη ο αποκεφαλισμός του Σπ. Σπηλιωτόπουλου, αν και αναμενόμενος, προκαλεί σειρά παρενεργειών (π.χ. μη εκπροσώπηση της Αχαΐας στο Υπουργικό) και μπορεί να αποτελέσει μια «εστία φθοράς» για την κυβέρνηση.

Η μετακίνηση του Γ. Βουλγαράκη στο υπουργείο Πολιτισμού δείχνει ότι χρεώνεται «έμμεσα» τους αποτυχημένους χειρισμούς διαφόρων υποθέσεων το τελευταίο διάστημα (απαγωγή Πακιστανών, υποκλοπές). Από την άλλη όμως είναι φανερή η διάθεση του πρωθυπουργού να μην τον διώξει ως αποτυχημένο και να τον «διασώσει» αναθέτοντάς του ένα υπουργείο που προφυλάσσει από τη φθορά...

Οι εντός - εκτός...

Εκτός του κυβερνητικού σχήματος βρέθηκαν πέντε υπουργοί: Πέτρος Μολυβιάτης (ΥΠΕΞ), Π. Παναγιωτόπουλος (Απασχόλησης), Σπ. Σπηλιωτόπουλος (Αμυνας), Νικ. Κακλαμάνης (Υγείας) και Ν. Τσιαρτσιώνης (Μακεδονίας - Θράκης). Εντός βρέθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη (ΥΠΕΞ), Β. Μεϊμαράκης (Αμυνας), Σάββας Τσιτουρίδης (Απασχόλησης), Β. Πολύδωρας (Δημ. Τάξης) και Γ. Καλαϊτζής (Μακεδονίας - Θράκης).

Παράλληλα περικόπτονται συνολικά έξι θέσεις υφυπουργών (Γεωργίας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού, Τουρισμού, Μεταφορών και ένα από τα δύο υφυπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας). Εκτός βρέθηκαν οι υφυπουργοί Γ. Σαλαγκούδης (Ανάπτυξης), Παν. Σκανδαλάκης (Εξωτερικών), Ν. Αγγελόπουλος (Απασχόλησης), Π. Τατούλης (Πολιτισμού), Αν. Λιάσκος (Τουρισμού). Μόνος νέος υφυπουργός ο Θ. Κασσίμης (Εξωτερικών).

Επίσης, ο Δημ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει στο υπουργείο Υγείας, στη θέση του Νικ. Κακλαμάνη που θέτει υποψηφιότητα για το Δήμο Αθηναίων. Στο υπουργείο Τουρισμού μετακινείται η κυρία Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Στο νεοσύστατο πόστο του ειδικού συμβούλου παρά τω πρωθυπουργώ τοποθετήθηκε ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, στη θέση του Β. Μεϊμαράκη, φέρεται ο βουλευτής Λευτ. Ζαγορίτης.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 10.00 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το απόγευμα ο Κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ