Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, μετά την αποκάλυψη του «Ρ» στις 7 Φλεβάρη

Σε αυτό τον απαράδεκτο και επικίνδυνο χώρο αναγκάζονται να ζουν οι 450 Αφγανοί πρόσφυγες...
Σε αυτό τον απαράδεκτο και επικίνδυνο χώρο αναγκάζονται να ζουν οι 450 Αφγανοί πρόσφυγες...
Τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν πρόσφυγες σε πρόχειρο καταυλισμό στην Πάτρα φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης και Λιάνα Κανέλλη. Εκτενές ρεπορτάζ είχε δημοσιεύσει ο «Ρ» την περασμένη Τρίτη, 7 Φλεβάρη. Το ΚΚΕ θέτει ουσιαστικά ζητήματα στους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης για την απαράδεκτη κατάσταση.

Στην Ερώτηση περιγράφεται η απάνθρωπη πραγματικότητα που ζουν οι πρόσφυγες: «Κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε πρόχειρο καταυλισμό στην περιοχή Αγία της Πάτρας. Στοιβαγμένοι σε πρόχειρα φτιαγμένες καλύβες, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Χωρίς τουαλέτες και καμία πρόνοια για τον καθαρισμό του χώρου, οι πρόσφυγες επίμονα ζητούν γιατρό και φάρμακα».

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης «επιβεβαιώνει Εκθεση της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, μετά από υγειονομική επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Γενάρη του 2006». Ανάμεσα σε άλλα διαπιστώνονται και τα παρακάτω:

  • «Η ύδρευση γίνεται χωρίς τις απαραίτητες υδραυλικές εγκαταστάσεις (κρουνοί, νιπτήρες, αποχετευτικό δίκτυο) και χρήση του νερού του χειμάρρου Μειλίχου για άλλες χρήσεις υγειονομικών αναγκών.
  • Δεν υπάρχουν οργανωμένα αποχωρητήρια.
  • Στον περιβάλλοντα χώρο του καταυλισμού υπάρχουν διάσπαρτα απορρίμματα και ογκώδη άχρηστα αντικείμενα, καθώς και σωροί από σάκους απορριμμάτων, αφού δεν υπάρχουν κάδοι.
  • Διατηρούνται ελεύθερα εντός του καταυλισμού, οικόσιτα ζώα και πτηνά».

Στην Ερώτηση σημειώνεται πως «οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας που πραγματοποίησαν την αυτοψία, σημειώνουν ότι τα παραπάνω καθιστούν τον καταυλισμό ανθυγιεινή εστία από την όποια κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία και καλούν τους αρμόδιους φορείς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος».

Την ίδια στιγμή - υπογραμμίζεται - «που εκατοντάδες μετανάστες ζουν κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες και καθυστερεί η δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην Πάτρα που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δαπανώνται σε φιέστες από 150.000 έως 200.000 ευρώ για τις εκδηλώσεις της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" και η κυβέρνηση διαθέτει 157,7 εκατ. ευρώ για "έργα υποδομής" που θα εκμεταλλευτούν διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες».

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν, ώστε να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες για τους εκατοντάδες πρόσφυγες του καταυλισμού στην Αγία και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην Πάτρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπει τέλος στις απάνθρωπες συνθήκες για τους εργάτες γης στη Μανωλάδα (2022-06-23 00:00:00.0)
Ανακοίνωση με αφορμή τη φωτιά κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό (2017-10-05 00:00:00.0)
Πολικές ζώνες ακατάλληλες για να ζουν άνθρωποι (2017-01-06 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία προσφύγων στη Λάρισα (2016-10-05 00:00:00.0)
Να σταματήσει η τρομοκράτηση προσφύγων στην Πάτρα (2008-02-19 00:00:00.0)
Να δοθεί πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες (2008-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ