Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρωτόκολλο συνθηκολόγησης

Το ΝΑΤΟικό «Πρωτόκολλο συμφωνίας και συναντίληψης», όπως κατ' ευφημισμό ονομάζεται η συμφωνία αυτή παράδοσης της χώρας στο ΝΑΤΟ, πέρασε προχτές με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προωθείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Στην ουσία πρόκειται για μια συμφωνία με τα χαρακτηριστικά συνθηκολόγησης, καθώς περιέχει τέτοιους όρους που μόνο μια ηττημένη χώρα θα μπορούσε να δεχτεί.

Μόνο μια συνθηκολόγηση δίνει γενική και πάγια άδεια για την κίνηση αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων και γενικά ξένων ενόπλων δυνάμεων από το έδαφος μιας χώρας, έστω και «συμμάχου». Επίσης, στα παρεπόμενα μιας συνθηκολόγησης περιλαμβάνονται και οι άλλες ρυθμίσεις του «Πρωτοκόλλου συμφωνίας και συναντίληψης», όπως η δήμευση ιδιοκτησιών για να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, οι οικονομικές διευκολύνσεις για την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων και η υποχρεωτική παροχή του κρατικού μηχανισμού για την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων με το πρόσταγμα του ΝΑΤΟικού διοικητή. Εάν, λοιπόν, αντί για τον προσδιορισμό «συμμαχικές» δυνάμεις, μπει ο χαρακτηρισμός «κατοχικές» δυνάμεις, δε θα αλλάξει επί της ουσίας τίποτα και περιγράφονται τα ίδια και τα αυτά πράγματα.

Ολα αυτά περιγράφουν - όχι, βέβαια, μια εντελώς καινούρια κατάσταση, οπωσδήποτε όμως - την κλιμάκωση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνεχίσει παραπέρα την πολιτική πλήρους υποδούλωσης της χώρας στους μηχανισμούς επιβολής της «νέας τάξης» που δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη συμφωνία προφανώς και την είχε «διαπραγματευτεί» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα αρμόδια ΝΑΤΟικά όργανα. Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που διακατέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η επιχειρηματολογία του εισηγητή του, στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, περιστράφηκε γύρω από το εάν τηρείται η αρχή της ...αμοιβαιότητας και γι' αυτό και καταψήφισε τη συμφωνία. Ανάλογη αρχή της «αμοιβαιότητας» προβλέπεται και στις συμφωνίες για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι να εγκατασταθούν ελληνικές πολεμικές βάσεις στις ΗΠΑ!!!

Ομως, το ΝΑΤΟικό «Πρωτόκολλο συμφωνίας και συναντίληψης», πέρα από τα ζητήματα που αναδεικνύει, όπως την ακόμα πιο ενεργό και επικίνδυνη πρόσδεση της Ελλάδας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών, σηματοδοτεί και μια πολύ σοβαρή εξέλιξη διεθνών διαστάσεων. Αποτελεί, σε νομικό επίπεδο, εφαρμογή του δόγματος περί ενιαίου χώρου, που προωθούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Επιδίωξη των ιμπεριαλιστικών επιτελείων είναι η μετατροπή όλου του πλανήτη σε ενιαίο πεδίο στρατιωτικής δράσης. Η νομική ομοιογενοποίηση του καθεστώτος δράσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων είναι συνέχεια της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, της δημιουργίας πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης και της συγχώνευσης των ΝΑΤΟικών επιτελείων και στρατηγείων.

Το επικίνδυνο αυτό και κατάπτυστο «Πρωτόκολλο» δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική διεκπεραίωση μιας ΝΑΤΟικής ντιρεκτίβας αλλά αποτυπώνει όλο το πλέγμα της εξάρτησης και της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ