Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέα γραμμή;

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πήρε τηλέφωνο τον Πέτρο Μολυβιάτη για να τον αποχαιρετήσει από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, πιθανότατα, θα είναι και ο πρώτος που θα αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει επί της ουσίας η αλλαγή στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως είναι γνωστό, την περίοδο αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια προσπάθεια για την επανατοποθέτηση του «σχεδίου Ανάν» στο διπλωματικό τραπέζι. Προσπάθεια την οποία κινεί η Τουρκία, με τη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον και την ένθερμη υποστήριξη του Λονδίνου. Για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διπλωματικούς κύκλους ιδιαίτερα πιεστικές, συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και πιθανότατα θα υπάρξει η ανάγκη επαφών της κυπριακής ηγεσίας με την ελληνική κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συμφωνηθούν η τακτική και οι χειρισμοί που θα ακολουθηθούν.

Γνωστό είναι, επίσης, ότι η νέα υπουργός Εξωτερικών υπήρξε εκ των φανατικών υποστηρικτών του «σχεδίου Ανάν» και υπέρμαχος της άποψης ότι απαιτείται η ταχεία διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά. Σε αντίθετη σχολή σκέψης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, θεωρούσε ότι σε αυτή την ιστορική περίοδο η Ελλάδα και, πολύ περισσότερο, η Κύπρος δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε από διαπραγματεύσεις και, ως εκ τούτου, η μόνη τακτική επιλογή ήταν οι καθυστερήσεις...

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Είτε υποχρεωμένος από την αναζήτηση εσωτερικών και εσωκομματικών ισορροπιών, είτε πιεσμένος από άλλους παράγοντες, με την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να πριμοδοτεί απόψεις που βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στις αμερικανοβρετανικές ισορροπίες για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, σε δηλώσεις της χτες εμφανίστηκε να τοποθετεί το συμφέρον της χώρας πάνω από τις απόψεις της. «Θα κάνω, είπε, ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ και να υπηρετήσω τη χώρα, την κυβέρνηση και την παράταξη, σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, στις οποίες είμαι βέβαιη ότι μπορεί να ανταποκριθεί».

Από την άλλη, ο απερχόμενος υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και δήλωσε ότι αποχωρεί από το δημόσιο βίο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ