Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ΠΑΜΕ ενάντια στην «Μπολκεστάιν»

Η προχτεσινή παρέμβαση εκατοντάδων ταξικών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων, που με κοινό τους υπόμνημα καταδικάζουν την προωθούμενη οδηγία «Μπολκεστάιν» και οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελούν πυξίδα για το πώς πρέπει να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοθέτημα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για να είναι αποτελεσματική.

Οι ταξικές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο της πάλης τους την οδηγία «Μπολκεστάιν», αναδεικνύοντας τις πραγματικές της στοχεύσεις. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι μήτρα και αυτής της οδηγίας αποτελούν η συνθήκη του Μάαστριχτ και η στρατηγική της Λισαβόνας, το θεμέλιο κάθε αντεργατικού νομοθετήματος της ΕΕ. Αποκαλύπτουν τα αντιλαϊκά παρασκηνιακά παζάρια ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην προσπάθειά τους να εξωραΐσουν λεκτικά την οδηγία, χωρίς να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο το αντιδραστικό της περιεχόμενο.

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους η ψήφιση και εφαρμογή της οδηγίας. Συνέπειες που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αλλά και των μεταναστών εργατών, που θα κληθούν να δουλέψουν έξω από τη χώρα τους, στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης των υπηρεσιών. Τα ταξικά συνδικάτα προειδοποιούν για την αύξηση των τιμών και την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα προκύψει από τη συγκέντρωσή τους στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν κρύβουν λόγια. Λένε ξεκάθαρα στους εργαζόμενους ότι και αυτή η οδηγία μοναδικό στόχο έχει την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την παραπέρα μείωση της τιμής στην οποία η εργατική τάξη πουλάει στους εργοδότες τη δύναμή της. Η καπιταλιστική ΕΕ δε θα μπορούσε ποτέ να φτιάξει μια φιλολαϊκή οδηγία. Μοναδικός της στόχος είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και αυτός ο στόχος αντανακλάται σε κάθε νομοθετική της πρωτοβουλία. Οι δήθεν αντιδράσεις στην οδηγία «Μπολκεστάιν» από μερίδα κυβερνήσεων και κομμάτων, στόχο έχει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους. Εντάσσεται στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην οδηγία «Μπολκεστάιν» μπορεί να είναι αποτελεσματική στο βαθμό που θα αποκτάει χαρακτηριστικά ολομέτωπης αντιπαράθεσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη. Που θα στρέφεται ενάντια στην καπιταλιστική ΕΕ, θα προωθεί την ενότητα της εργατικής τάξης σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική των μονοπωλίων. Στην οργάνωση του αγώνα με αυτά τα χαρακτηριστικά πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις, ενάντια και στη λογική των «τροποποιήσεων» της οδηγίας, που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ