Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ «ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΟΠΤΩΝ»
Αφορούν τόσο την παρούσα όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση

Δήλωση του Λάμπρου Γκάνη, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας

Με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, Λάμπρος Γκάνης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, που συντελείται σε βάρος των συνταγματικά και διεθνώς κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προσβάλλει την προσωπικότητα και την ελευθερία των πολιτών και αμφισβητεί έμπρακτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ιστορική μνήμη, σημειώνει, του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος έχει να επιδείξει αιματηρούς αγώνες για την κατάκτηση και θεμελίωση των παραπάνω δικαιωμάτων και επιβάλλει την καταδίκη κάθε ανελεύθερου νομοθετικού και διοικητικού μέτρου, είτε σε εσωτερικό, είτε σε διεθνές επίπεδο, καθώς και της τρομο-λαγνείας που δημιουργεί κλίμα ανοχής και παραβιάσεων των ελευθεριών. Οι ευθύνες για τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου κάμψης του απορρήτου (ν. 2225/1994, ν. 3115/2003, ΠΔ 4/2005), καθώς και για την επιλεκτική διολίσθηση σε αυθαίρετες, ακόμη και με το παραπάνω πλαίσιο, παρακολουθήσεις "συνήθως υπόπτων", με το πρόσχημα της λήψης μέτρων ασφαλείας, αφορούν τόσο την παρούσα, όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, διερωτώμαι για την επάρκεια των θεσμοθετημένων διοικητικών αρχών, τη δυνατότητα ελέγχου και άσκησης κυβερνητικής εποπτείας στον ευαίσθητο χώρο των τηλεπικοινωνιών και γενικά των νέων τεχνολογιών και συνακόλουθα για τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ