Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μπει τέλος στις απάνθρωπες συνθήκες για τους εργάτες γης στη Μανωλάδα

Στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, στη Δυτική Αχαΐα και στην ευρύτερη περιοχή αναφέρονται με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα και Γιώργος Λαμπρούλης, απαιτώντας άμεσα λύσεις.

«Το "θαύμα" της φράουλας στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, αλλά και της Δυτικής Αχαΐας, βασίστηκε "στο αίμα και τον ιδρώτα" χιλιάδων μεταναστών εργατών γης, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με μισθούς πείνας, διαμένουν και διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Γίνονται αντικείμενα βάρβαρης εκμετάλλευσης από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις παραγωγής φράουλας.

Οι εργάτες αυτοί διαβιούν σαν σκλάβοι, σε συνθήκες χειρότερες από αυτές της φαβέλας, μέσα σε πρόχειρους καταυλισμούς από νάιλον, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς τουαλέτες», σημειώνεται στην Ερώτηση και προστίθεται ότι η συνολική κατάσταση «έχει διαμορφώσει συνθήκες υγειονομικής βόμβας, τόσο για τους μετανάστες εργάτες γης όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Η Νέα Μανωλάδα στην Ηλεία, ο Λάπας στην Αχαΐα βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας, με τους κατοίκους να αποκλείονται ακόμα και από την εθελοντική αιμοδοσία».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν τις τεράστιες κρατικές ευθύνες για το ότι «εργάζονται και να διαβιούν άνθρωποι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, μόνο και μόνο για να διασφαλιστούν τα ματωμένα κέρδη των μεγαλοπαραγωγών φράουλας», και ειδικά για τα ζητήματα υγείας των μεταναστών εργατών γης υπογραμμίζουν:

«Η όποια πρόνοια σε ιατρική περίθαλψη αφορά μόνο όσους έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ, μια ισχνή μειοψηφία σε σχέση με το σύνολο όσων απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, και δεν αφορά το σύνολο των εμβολιασμών που πρέπει να πραγματοποιούνται, παρά κυρίως για τον Covid».

«Ο αγώνας των τελευταίων μηνών, όσων μεταναστών εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μανωλάδας, εστιάζει στη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και προστασίας της υγείας όλων των μεταναστών εργατών αλλά και των κατοίκων της περιοχής», τονίζεται στην Ερώτηση και καλείται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να δοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις, και να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.

Επίσης, να ξαναρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένο προγραμματισμό για το σύνολο των ασθενειών που επιβάλλεται, να εξασφαλιστεί σε όλους αριθμός ασφάλισης, με ευθύνη του κράτους απρόσκοπτη πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Απαιτείται επιπλέον ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής με γιατρούς και νοσηλευτές, για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των κατοίκων, Ελλήνων και μεταναστών, αλλά και για αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και την έξοδο των περιοχών από το καθεστώς της καραντίνας. Και να δοθεί λύση, με ευθύνη του κράτους και των μεγαλοπαραγωγών φράουλας, για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και διαβίωσης όλων των μεταναστών εργατών γης, καθώς και για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αξιοπρεπές μεροκάματο και ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ