Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΗΛΕΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Πολλές ζημιές στην παραγωγή ελιάς και σταφίδας από τις χαλαζοπτώσεις

Αμεσες καταγραφές και αποζημιώσεις στο 100% απαίτησε η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, με παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Αγρινίου

Την άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ελιάς καλαμών, εσπεριδοειδών και άλλων καλλιεργειών, 100% αποζημίωσή τους και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει συνολικά την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, απαίτησε με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες το πρωί, στο υποκατάστημα του Οργανισμού στο Αγρίνιο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Οι χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Καρναβιάς, «παραγωγοί να κινδυνεύουν να μείνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς εισόδημα, αφού πέρυσι χτυπήθηκαν απ' την ακαρπία, χωρίς να αποζημιωθούν, και πιο πριν η τιμή του προϊόντος ήταν σχεδόν ανύπαρκτη».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Αγροτικός Σύλλογος Αγρινίου και παραγωγοί από τη Λεπενού και το Αγγελόκαστρο, απαιτώντας από κοινού με την Ομοσπονδία την άμεση στελέχωση του ΕΛΓΑ. «Απ' την Υπηρεσία απαντήθηκε ότι στην παρούσα φάση έλεγχοι γίνονται στα τριφύλλια. Ομως, η ζημιά στην ελιά που έπεσε, που ακόμη δεν έχει ούτε κουκούτσι, τώρα φαίνεται και αν καθυστερήσουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, τότε δεν θα έχει απομείνει τίποτα στα χωράφια», σημείωσε ο Γιάννης Καρναβιάς, προσθέτοντας ότι είναι διαχρονική η ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σε άλλες περιοχές

Στο μεταξύ, ζημιές από χαλαζόπτωση έχουν σημειωθεί και σε άλλους νομούς. Παρόμοια προβλήματα καταγράφηκαν σε σειρά χωριών της Ηλείας στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και στην περιοχή της Ηλιδας. Χτυπήθηκαν ιδιαίτερα οι καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας, όπου σε ορισμένα χωριά στην Ηλιδα (Περιστέρι, Οινόη) εκτιμώνται απ' τους παραγωγούς έως και το 80%. Πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στο γεγονός της ανύπαρκτης ουσιαστικά τιμής που είχε πέρυσι το προϊόν, σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη παραγωγής. Οσα κλήματα χτυπήθηκαν κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ το τελικό προϊόν θεωρείται μη «εμπορεύσιμο», με κίνδυνο να μείνουν αρκετοί ουσιαστικά χωρίς εισόδημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Χατζή Μεσσηνίας αναδεικνύει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, σημειώνοντας ότι «οι παραγωγοί σταφίδας πλέον έχουν πληγεί διπλά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υποστεί μια κοροϊδία από κράτος και εμπόρους άνευ προηγούμενου, με αποτέλεσμα να έχουν δώσει το προϊόν πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής, πράγμα που σε συνδυασμό με τις τεράστιες αυξήσεις σε εφόδια, πετρέλαιο, ΔΕΗ έκανε τη φετινή καλλιέργεια ασύμφορη».

Ο Σύλλογος στέκεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καυτηριάζοντας ότι το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ, καλώντας ταυτόχρονα τους βιοπαλαιστές παραγωγούς σε οργάνωση της πάλης τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί άμεση αποκατάσταση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και φτηνό ρεύμα(2023-04-21 00:00:00.0)
Ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις(2023-04-19 00:00:00.0)
Καταστροφές από χαλάζι στη Νάουσα(2014-07-24 00:00:00.0)
Νέες ζημιές σε καλλιέργειες από βροχή και χαλάζι(2014-07-02 00:00:00.0)
Να στηριχτούν οι χαλαζόπληκτοι αγρότες(2005-06-03 00:00:00.0)
Καταστράφηκαν σκορδοκαλλιέργειες(2000-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ