Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις

Αμεσες καταγραφές ζημιών και αποζημιώσεις στο 100% απαιτούν η Ομοσπονδία και Αγροτικοί Σύλλογοι

Ολοκληρωτική η καταστροφή απ' το χαλάζι
Ολοκληρωτική η καταστροφή απ' το χαλάζι
Τεράστιες καταστροφές υπέστησαν εκατοντάδες αγρότες σε χιλιάδες στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών σε περιοχές της βόρειας Ηλείας, απ' το πέρασμα μεγάλης χαλαζόπτωσης που έπληξε τον νομό το πρωί της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, χτυπήθηκαν καλλιέργειες καρπουζιού, με τη ζημιά να φτάνει έως και το 100%, αλλά και πατάτας, ελιών, πορτοκαλιών και κηπευτικών σε μια μεγάλη έκταση των δήμων Ηλιδας και Πηνείας, που περιλαμβάνει χωριά και οικισμούς όπως Δουνέικα, Αγιος Ηλίας, Καρδαμάς, Παλαιοχώρι, Αμαλιάδα, Γεράκι, Δάφνη, Χάβαρη και Κεραμιδιά.

Πολλές από τις καλλιέργειες, που ήταν και στο αρχικό τους στάδιο, σκεπάστηκαν σχεδόν ολόκληρες απ' το χαλάζι και καταστράφηκαν εξολοκλήρου, με κίνδυνο να μείνουν χωρίς εισόδημα βιοπαλαιστές παραγωγοί.

«Δεν είναι της μοίρας μας γραφτό, όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι, να καταστρέφονται οι περιουσίες μας», αναφέρουν για τα τελευταία γεγονότα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) από κοινού με τους Αγροτικούς Συλλόγους Αμαλιάδας και Γαστούνης - Παλαιοχωρίου, Καρδαμά, υπογραμμίζοντας:

«Η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα».

Με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν», ΟΑΣΗ και Σύλλογοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών. Επίσης, άμεση καταβολή προκαταβολής για την καταστροφή, πληρωμές με βάση τις τρέχουσες τιμές παραγωγής, αλλά και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ