Παρασκευή 21 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Απαιτεί άμεση αποκατάσταση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και φτηνό ρεύμα

Κινητοποίηση χθες στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Καρδίτσα | Περιοδείες στην Ηλεία για τις καταστροφές από το χαλάζι

Από τις περιοδείες με αφορμή τις καταστροφές στην Ηλεία
Από τις περιοδείες με αφορμή τις καταστροφές στην Ηλεία
Νέα παράσταση διαμαρτυρίας, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός μήνα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ αγρότες της Καρδίτσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Οι αγρότες απαίτησαν την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο, λόγω των συνεχιζόμενων κλοπών και καταστροφών μετασχηματιστών, καθώς και τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανεβάζει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαβεβαίωση που είχαν λάβει στην προηγούμενη κινητοποίησή τους οι αγρότες της περιοχής ήταν πως θα ξεκινούσε άμεσα η αποκατάσταση των βλαβών και των δολιοφθορών στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν χρήση των παρόχθιων αντλιοστασίων για τις ανάγκες της άρδευσης, κάτι που όμως δεν έγινε, ενώ στο μεσοδιάστημα προστέθηκαν και νέες καταστροφές.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Τζέλλας, η κινητοποίηση αποφασίστηκε από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία επισκευή ή αντικατάσταση των μετασχηματιστών που έχουν υποστεί καταστροφές ή έχουν κλαπεί, σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις εργασίες στα χωράφια τους, ενώ ήδη έχουν σπαρθεί κάποιες καλλιέργειες και η ανάγκη πλήρους λειτουργίας του δικτύου είναι μεγάλη.

Επεσήμανε ακόμα τις ευθύνες της κυβέρνησης να στελεχώσει με προσωπικό τον ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσει να αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές, καθώς αν μείνουν απότιστες οι καλλιέργειες για 15-20 μέρες σίγουρα θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος, το οποίο ο αγροτικός κόσμος θα απαιτήσει να αναπληρωθεί, από τη στιγμή που θα οφείλεται σε ζημιές για τις οποίες δεν θα έχει την ευθύνη ο ίδιος.

Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα μεταβεί στη Λάρισα προκειμένου να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς έχουν μείνει απλήρωτοι ή εισέπραξαν λιγότερα από όσα δικαιούνταν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, ενώ υπάρχουν παραγωγοί που αν και έχουν δικαιωθεί για χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν από το 2021, ακόμα δεν έχουν λάβει τα ποσά που δικαιούνται και από ενημέρωση που είχε η ΕΟΑΣΚ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει καν δρομολογηθεί η εξόφλησή τους.

Ηλεία: Απαιτούν άμεσα μέτρα στήριξης μετά τις καταστροφές από το χαλάζι

Περιοδείες σε περιοχές που χτυπήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση το πρωί της Δευτέρας, η οποία προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε διάφορες καλλιέργειες, πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), απαιτώντας άμεσα μέτρα, καθώς εκατοντάδες αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Κλιμάκια του ΔΣ της ΟΑΣΗ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Θανάση Βομπίρη, επισκέφτηκαν τα Δουνέικα, τον Καρδαμά και το Παλούκι, όπου η καταστροφή ειδικά στο πρώιμο καρπούζι φτάνει το 100% της καλλιέργειας, ενώ πολύ μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί η πατάτα και οι ελιές.

Επίσης έγινε περιοδεία στη Δάφνη και στο Χάβαρι, όπου εκτός από τις παραπάνω καλλιέργειες έχουν καταγραφεί μεγάλα ποσοστά ζημιών σε σταφίδα, ελιές, αμπέλια και κηπευτικά. Οπως έγινε γνωστό, οι καταγραφές μπορεί να ξεκίνησαν μέσα στη βδομάδα αλλά ο τρόπος λειτουργίας του ΕΛΓΑ δεν αφήνει περιθώρια για πλήρεις αποζημιώσεις.

Ειδικά για το καρπούζι, όπου τα έξοδα καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλα ανά στρέμμα και μέσα σε λίγες μέρες θα ξεκινούσε η φετινή συγκομιδή, δεν προβλέπεται συνολική αποζημίωση για κανέναν παραγωγό.

«Αυτό σημαίνει καταστροφή για φέτος», κατήγγειλαν παραγωγοί, αφού πλέον δεν υφίσταται καλλιέργεια, ενώ αυτή δεν μπορεί να αναπληρωθεί άμεσα.

Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα και σε σχέση με την πατάτα, όπου το κόστος των εξόδων παραγωγής είναι επίσης υπέρογκο και οι ζημιές μεγάλες, ενώ στις ελιές και στα εσπεριδοειδή απαιτούνται αποζημιώσεις με βάση την καταστροφή που έγινε.

Τα παραπάνω έρχεται να συμπληρώσει η κατάσταση με τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, που χτυπήθηκε από το χαλάζι, ενώ συνεχίζει να πληρώνεται για τους παραγωγούς στις εξευτελιστικές τιμές των 0,50 - 0,60 ευρώ το κιλό, όταν τα έξοδά της ανέρχονται σε 1,40 ευρώ το κιλό.

Για το συγκεκριμένο προϊόν επισημάνθηκε από βιοπαλαιστές αγρότες ότι τα ψίχουλα των 50 ευρώ ανά στρέμμα, που αναφέρει η κυβέρνηση ως αποζημίωση για την κατάσταση με την τιμή, δεν επαρκούν να καλύψουν τα μεγάλα έξοδα, την ίδια ώρα που δεν καταβλήθηκαν ακόμα ούτε οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

«Απαιτούμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών για όλα τα προϊόντα. Ειδικά για το καρπούζι, τώρα να δοθεί προκαταβολή για τα έξοδα καλλιέργειας, που αγγίζουν τα 0,20 - 0,25 ευρώ το κιλό και είχαν έως σήμερα οι συνάδελφοί μας, καθώς χάθηκε η πρώιμη παραγωγή και αυτά έχουν πληρωθεί», ανέφερε ο Θ. Βομπίρης.

Η Ομοσπονδία απαιτεί μέτρα κάλυψης του πραγματικού εισοδήματος, καθώς επίσης να ανασταλούν οι πληρωμές των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κ.λπ., τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.

  • Για τα προβλήματα από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις στην Ηλεία κατέθεσαν Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ