Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δεν βάζουμε πλάτη στους φονιάδες των λαών!

Από παρεμβάσεις σχετικές με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

MotionTeam

Ξεχωριστή ήταν η σημασία παρεμβάσεων συνδικαλιστών στη Σύσκεψη, που έθεταν στο επίκεντρο τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην εργατική τάξη, αλλά και τα καθήκοντα που αναλαμβάνει το εργατικό κίνημα απέναντι στην εμπλοκή της Ελλάδας και την όξυνση των ανταγωνισμών.

Ο Θοδωρής Βαριδάκης, εργαζόμενος στη συντήρηση και την επισκευή τρένων στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένας από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, που αντέδρασαν στη μεταφορά προσωπικού στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα αναλάμβανε «ΝΑΤΟικά - πολεμικά καθήκοντα».

Οπως είπε, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πολλοί εργαζόμενοι του χώρου, που ήταν ενάντια στον πόλεμο, που δεν διάλεγαν πλευρά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, έθεταν το ερώτημα «τι μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ από τη Θεσσαλονίκη;».

Και συνεχίζοντας, εξήγησε ότι «η απάντηση ήρθε όταν η εταιρεία, στην οποία έχει πωληθεί ο ΟΣΕ, έδωσε εντολή στα τμήματά μας να μεταβούμε στην Αλεξανδρούπολη για να συνδράμουμε αμαξοστοιχίες με μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού, συμφερόντων ΝΑΤΟ. Η δική μας απάντηση ήταν ξεκάθαρη! Πλάτες σε φονιάδες και απέναντι σε λαούς δεν βάζουμε! Μαζέψαμε υπογραφές και ενημερώσαμε την εταιρεία ότι δεν δεχόμαστε την αποστολή». Η εργοδοσία ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να πάνε, «πως δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τι δρομολόγια θα κάνουν τα τρένα που φτιάχνουμε και πως με την άρνησή μας πάμε κόντρα στη σύμβαση που υπογράψαμε, πως αρνούμαστε και καλά να τελειώσουμε την εργασία μας. Μας απείλησε με απολύσεις, αλλά ξέραμε ήδη ότι οι πλάτες μας είναι πια μεγαλύτερες από την αλληλεγγύη και τη στήριξη που δεχτήκαμε από μεγάλο κομμάτι εργαζομένων και του λαού, γιατί τελικά είχαμε επιλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας!». «Είμαστε υπερήφανοι γιατί αυτή η Επιτροπή των εργατών κράτησε κόντρα σε έναν δύσκολο μηχανισμό της εργοδοσίας και των ανθρώπων της», πρόσθεσε ο εργαζόμενος.

Ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε ότι «καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή, χωρίς όμως να βάλουμε τελεία, γιατί οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας - Κίνας, με θύματα τους λαούς και στην προκειμένη περίπτωση τους ναυτεργάτες».

Πρόσθεσε ότι «επιβεβαιώθηκαν όλες οι ανησυχίες που έχουμε εκφράσει για την ασφάλεια των ναυτεργατών. Το θαλάσσιο εμπόριο σε εμπόλεμες περιοχές δεν έχει σταματήσει και τα εμπορικά πλοία γίνονται στόχος της πολεμικής αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται. Οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση φέρουν ατόφια την ευθύνη για τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που είναι δεμένη στο άρμα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις που έχουμε πραγματοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, προσπαθώντας να προετοιμάσουμε τους συναδέλφους μας για να κρατήσουν στάση απειθαρχίας στην εμπλοκή εμπορικού πλοίου στα σχέδια του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ