Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις» λένε οι εργαζόμενοι στα «Praktiker»

Απεργία το Σάββατο από το Σωματείο για να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι στη δουλειά

Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας
Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας
Απεργία έχει προκηρύξει για το ερχόμενο Σάββατο το Σωματείο Εργαζομένων στα «Praktiker», αντιδρώντας στο μπαράζ απολύσεων που έχει ξεκινήσει η εργοδοσία εδώ και μήνες στα καταστήματα όλης της χώρας. «Καθημερινά ακούμε και για νέα απόλυση συναδέλφου. Αρκετά! Δεν πάει άλλο!», σημειώνει το Σωματείο, απαιτώντας να επιστρέψουν οι απολυμένοι στη δουλειά τους. Το Σωματείο δίνει απάντηση στις αιτιάσεις της εργοδοσίας για «μειωμένη απόδοση» και αναδεικνύει ότι «η αλήθεια είναι ότι αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις, με εμβληματικό τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, θέλει να ξεμπερδεύει με το λιγότερο κόστος όπως απολύσεις με προειδοποίηση στους παλιούς εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Στον αντίποδα αυτής της επίθεσης απαιτεί να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, με αύξηση 7% σε όλους τους εργαζόμενους, να ακυρωθεί η κατάργηση του ρεπό το Σάββατο κ.α.

Ενάντια σε εκδικητική απόλυση στη Χημική Βιομηχανία

Παρέμβαση στην εταιρεία «ΛΑΛΙΖΑΣ ΑΕ», στην περιοχή του Ρέντη, πραγματοποίησε χτες το πρωί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, απαιτώντας να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, μέλους της διοίκησης του Σωματείου. Στην παρέμβαση παρευρέθηκαν και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής, καθώς και ο Δημήτρης Εφιεντζής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Η απόλυση είναι συνδικαλιστική και γίνεται για να στοχοποιηθεί η πρωτοπόρα αγωνιστική στάση της συναδέλφισσας στο χώρο δουλειάς της, γιατί προσπαθεί να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων στο εργοστάσιο», καταγγέλλει η Ενωση. Επισημαίνει, μάλιστα, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εργοδοσία λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

«Η "εταιρεία - θαύμα", που κατάφερε να γίνει μεγάλος όμιλος με πολυεθνική παρουσία σε 130 χώρες, να εξαγοράζει εμπορικά σήματα με ανεπτυγμένο δίκτυο διανομής και καταστήματα σε πάνω από 10 χώρες, να στήνει γραμμές παραγωγής και κέντρα logistics στο εξωτερικό», σχολιάζει το Συνδικάτο, «πατάει πάνω στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που αναγκάζονται μονίμως να κάνουν υπερωρία για να συμπληρώσουν το μεροκάματο, που φεύγουν κατάκοποι από την εντατικοποίηση και τους σκληρούς ρυθμούς εργασίας στη βάρδια».

«Η πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τώρα βήμα πίσω. Εμείς που ασφυκτιούμε από το υπέρογκο κόστος σε Ενέργεια και καύσιμα, που στενάζουμε κάτω από την ακρίβεια και "κάθε δεκαπέντε του μήνα η τσέπη μας είναι πανί με πανί", έχουμε χρέος να μην υποκύψουμε στην τρομοκρατία», τονίζει το Συνδικάτο. Διεκδικεί: Να παρθεί πίσω η απόλυση. Στελέχωση όλων των τμημάτων με μόνιμους εργαζόμενους για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Πραγματική βελτίωση των όρων εργασίας και συνθηκών ασφαλείας. Ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα.

Ανακλήθηκε η απόλυση εγκύου από ΜΚΟ

Την ανανέωση της σύμβασης της εγκύου εργαζόμενης, κόντρα στην αρχική προσπάθεια της εργοδοσίας να την απολύσει, πέτυχε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Τις προηγούμενες μέρες η ΜΚΟ «CARITAS» ανακοίνωσε σε εργαζόμενη, που διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, ότι η σύμβασή της δεν θα ανανεωθεί. Η εργαζόμενη είχε αρχικά ενημερωθεί από την εργοδοσία της ότι η θέση εργασίας της θα διατηρηθεί για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Μάλιστα, έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να της χορηγηθεί η άδεια μητρότητας. Ωστόσο, «δεκαπέντε μέρες πριν τη λήξη της σύμβασης η ΜΚΟ την ενημέρωσε πως δεν θα ανανεωθεί». Οταν ζήτησε να μάθει τον λόγο της μη ανανέωσης, η απάντηση που πήρε ήταν ότι «κάποια στιγμή οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώνονται», «προέκυψε πρόβλημα με τον χρηματοδότη» και πως «δεν είναι απόλυση, είναι λήξη σύμβασης».

Υστερα από την παρέμβαση του Συνδέσμου στη ΜΚΟ αλλά και στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η εργοδοσία προχώρησε στην ανάκληση της απόλυσης. Σε επικοινωνία της «CARITAS» με το Σωματείο γνωστοποιήθηκε ότι η σύμβαση της συναδέλφου θα ανανεωθεί μέχρι το τέλος του προγράμματος στο οποίο εργάζεται. «Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενες γυναίκες ασφυκτιούν και υποφέρουν από τις πολιτικές εργοδοσίας, κυβέρνησης και ΕΕ, για το Σωματείο μας αποτελεί διαχρονικά και αταλάντευτα ζήτημα πρώτης γραμμής η προστασία της μητρότητας και των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων γυναικών», τονίζει ο Σύνδεσμος. Στην κατεύθυνση αυτή εντείνει τη δράση του και διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καλύτερες συνθήκες δουλειάς για το προσωπικό στις ΜΚΟ και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για πρόσφυγες και μετανάστες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθεί πίσω η άδικη απόλυση!(2023-08-02 00:00:00.0)
Μπαράζ εκδικητικών απολύσεων σε χώρους δουλειάς(2022-06-10 00:00:00.0)
Παρέμβαση σωματείων ενάντια στην απειλή απόλυσης εγκύου εργαζόμενης(2017-10-07 00:00:00.0)
Απόλυση εργαζόμενου(2016-12-13 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα σε χώρους δουλειάς(2016-07-14 00:00:00.0)
Δυναμική κινητοποίηση στο εργοστάσιο «ΑΡΓΩ»(2011-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ