Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα σε χώρους δουλειάς

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε απολύσεις και απληρωσιά, αλλά και στην προσπάθεια κυβέρνησης - κεφαλαίου να προχωρήσουν παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης
Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα που οξύνονται (απληρωσιά, απολύσεις κ.ά.) οργανώνουν τα σωματεία σε μια σειρά χώρους δουλειάς, με καθοριστική συμβολή των ταξικών δυνάμεων. Ανάμεσα σε άλλα:

  • Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 9.30 π.μ., με στάση εργασίας έως τις 12 το μεσημέρι, καλεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο και απαιτώντας την επαναπρόσληψη εργαζόμενης από θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά την άρνησή της να υπογράψει ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με απαράδεκτους όρους. Παρά τη δικαίωση της εργαζόμενης από την Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδοσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αρνείται την επαναπρόσληψή της. Σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του κλάδου προχωρούν σε Γενική Συνέλευση, στις 7 μ.μ., στο ΤΕΕ (1ος όροφος, Νίκης 4, Σύνταγμα). Υπενθυμίζεται ότι η εργαζόμενη απολύθηκε από την εταιρεία BIOSAR UK του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, γιατί είχε αρνηθεί να υπογράψει κατάπτυστο ατομικό συμφωνητικό με όρους αγγλικού εμπορικού δικαίου. Πριν την απόλυσή της, όπως υπογραμμίζει το Σωματείο, δούλευε με «μπλοκάκι» στην έδρα και σε εταιρείες του ομίλου, για τέσσερα χρόνια, με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις. Σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας, στις 22 Ιούνη, η Επιθεώρηση Εργασίας «δικαίωσε την πλευρά της εργαζόμενης». Ωστόσο, η εργοδοσία αρνείται να ανακαλέσει την απόλυση, ενώ δε δέχεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με το Σωματείο.
  • Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» με απόφαση του Σωματείου τους, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την ανάκληση των απολύσεων, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης στο Καπανδρίτι. Η κινητοποίηση έληξε μόνο όταν η εργοδοσία κατέβαλε μέρος των δεδουλευμένων που οφείλει. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Νηρέα», η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και άλλα Σωματεία.
  • Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και σήμερα για την υπογραφή ΣΣΕ και τη μη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα σωματεία εργαζομένων στο σιδηρόδρομο. Ακόμα, τα σωματεία έχουν αποφασίσει τα εμπορευματικά τρένα να μείνουν ακινητοποιημένα μέχρι και την Κυριακή 17 Ιούλη.
  • Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Σωματείο από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, καταγγέλλοντας την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Το Σωματείο διεκδικεί να υπάρξει ρητή δέσμευση ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση. Ακόμα, απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και τη σταθερή καταβολή τους κάθε μήνα. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στον 1ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου και από εκεί έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο Δημαρχείο, όπου το Σωματείο είχε συνάντηση με το δήμαρχο για τα δίκαια αιτήματά του. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι η καταβολή των δεδουλευμένων θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, ενώ έχει μείνει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί την άλλη βδομάδα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαρουσίου και η «Λαϊκή Συσπείρωση».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2020-05-29 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης» (2018-02-07 00:00:00.0)
Ξανά στο δρόμο οι απλήρωτοι στον «Τοξότη» (2017-11-10 00:00:00.0)
Νέα 48ωρη απεργία από σήμερα (2012-06-21 00:00:00.0)
Απεργία στο Μετρό (2011-10-07 00:00:00.0)
Στάση εργασίας (1997-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ