Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υποχρεωτική η Σύμβαση στον Επισιτισμό

Στο ύψος του κατώτερου μισθού οι αποδοχές

Την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό ως υποχρεωτικής ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Αφού για μία και πλέον δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις απαξίωσαν τις ΣΣΕ για λογαριασμό της εργοδοσίας, μεταξύ αυτών και τη Σύμβαση στις επιχειρήσεις εστίασης, τώρα προσπαθεί να εμφανιστεί ως ...σωτήρας των εργαζομένων που δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς και ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις.

Ομως, η συγκεκριμένη Σύμβαση, που έχει υπογραφεί τον Φλεβάρη 2021 και λήγει τον Φλεβάρη του 2023, προβλέπει μισθούς που έχουν μείνει καθηλωμένοι για χρόνια. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά ειδικότητες οι αποδοχές έχουν μείνει πίσω ακόμα και από τον κατώτερο μισθό των 713 ευρώ! Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη, η εκτίναξη των λογαριασμών του ρεύματος και του κόστους των καυσίμων έχουν λεηλατήσει πολλαπλά το εισόδημα των εργαζομένων.

Ο υπουργός πανηγυρίζει πως με «πρωτοβουλία της κυβέρνησης» η Σύμβαση κηρύχθηκε υποχρεωτική «παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν». Μόνο που αυτοί που έχουν δώσει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να βάζει επιπλέον εμπόδια στην υποχρεωτικότητα και την επέκταση των Συμβάσεων, είναι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τους αντεργατικούς τους νόμους.

Ο Κ. Χατζηδάκης επισημαίνει, τέλος, στη δήλωσή του την «υψηλή παραβατικότητα» στον κλάδο και εξαγγέλλει εντατικούς ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίζονται όχι μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και ο ...«υγιής ανταγωνισμός» μεταξύ των επιχειρήσεων. Ωστόσο, όσον αφορά το ζήτημα της εφαρμογής των μισθολογικών αλλά και των υπόλοιπων όρων της Σύμβασης, οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου ισοδυναμούν με «κενό γράμμα». Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα εστιατόρια, στα μπαρ, στις καφετέριες, στα catering ζουν στο πετσί τους την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, τη διάλυση του ωραρίου, το «κόψιμο» των ρεπό, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τους συναδέλφους τους στα ξενοδοχεία, όπου η Συλλογική Σύμβαση είναι «στα χαρτιά» υποχρεωτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ