Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες

Σε ετοιμότητα για παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, διεκδικούν τα σωματεία. Καθώς το θερμόμετρο αναμένεται σήμερα να χτυπήσει «κόκκινο», προτάσσουν μια σειρά από αιτήματα για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίας, για εργαζόμενες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ταυτόχρονα τα σωματεία είναι σε ετοιμότητα για να παρέμβουν σε χώρους δουλειάς σε περίπτωση που η εργοδοσία εκθέτει στον καύσωνα και στους σχετικούς κινδύνους το προσωπικό.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) απαιτεί από τους εργοδότες του κλάδου «να εξασφαλίσουν ότι για όλες τις μέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι εκτεθειμένος στις υψηλές θερμοκρασίες». Οπως εξηγεί, η ανάγκη αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (τεχνικούς πεδίου, εναερίτες, εργαζόμενους σε logistics κ.λπ.), που αντικειμενικά εκτίθενται στον ήλιο, αλλά και τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους, που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες λόγω άλλων παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών κ.λπ.), στις περιπτώσεις που «με ευθύνη της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, υπόγεια, χώρους με μεταλλικά στέγαστρα».

Να επιβαρυνθεί η εργοδοσία το κόστος της εργασίας από το σπίτι

Παράλληλα, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι οι τηλεργαζόμενοι πρέπει είτε να επιστρέψουν στον χώρο δουλειάς είτε να επιβαρυνθεί η εργοδοσία το κόστος του ρεύματος για τις μέρες που διαρκεί ο καύσωνας. Οσον αφορά τις εγκύους και τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας, απαιτεί την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 176/1997 που προβλέπει απαλλαγή από τα καθήκοντά τους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης από και προς τη δουλειά. «Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον οποιονδήποτε εκβιασμό. Να καταγγείλουν άμεσα τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την όποια πίεση για συνέχιση της εργασίας στο ΣΕΤΗΠ. Μαζί να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός συναδέλφου», καταλήγει το Συνδικάτο.

Τον πολλαπλασιασμό των κινδύνων που απειλούν τους εργαζόμενους λόγω της θερμικής καταπόνησης επισημαίνει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. «Οι συνάδελφοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργεία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Πρόβλημα υπάρχει και στους διοικητικούς υπαλλήλους και στους οδηγούς, καθώς τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν», τονίζει. Στο έδαφος αυτό, διεκδικεί μια σειρά από αιτήματα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία εν μέσω καύσωνα βάζουν τα συνδικάτα(2024-06-14 00:00:00.0)
Μέτρα προστασίας από τη θερμική καταπόνηση απαιτούν τα σωματεία(2024-06-12 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για την προστασία των εργαζομένων(2023-07-15 00:00:00.0)
Τους ανάγκασαν να δουλέψουν μέσα στο καμίνι της Αθήνας(2021-08-03 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης για την προστασία των εργαζομένων(2021-07-30 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιβατών από τον καύσωνα(2021-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ