Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Τους ανάγκασαν να δουλέψουν μέσα στο καμίνι της Αθήνας

Καταγγελία του Συνδικάτου Ταχυδρομείων και Ταχυμεταφορών Αττικής

Τις ιδιωτικές εταιρείες των Ταχυμεταφορών, οι οποίες ανάγκασαν χτες τους εργαζόμενους του κλάδου, «με το θερμόμετρο να έχει ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου, να εργαστούν κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους», καταγγέλλει το Συνδικάτο Ταχυδρομείων και Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Οπως αναφέρει το ΣΕΤΤΑ, «οι καταγγελίες που δέχεται από το πρωί (σ.σ. χτες) το συνδικάτο από τους εργαζόμενους των ιδιωτικών εταιρειών είναι δεκάδες. Εδώ και τόσο καιρό ζούμε την απόλυτη εντατικοποίηση, με τα ατελείωτα ωράρια, την εργοδοτική τρομοκρατία, δουλεύοντας χωρίς καθόλου ξεκούραση, χωρίς να τηρούνται οι άδειές μας, και τον κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα να πολλαπλασιάζεται. Από την αρχή του μήνα η θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο Αττικής έφτασε να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς υπό σκιά και ερχόμαστε στη σημερινή μέρα που ο καύσωνας έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο! Ο κλάδος μας κάθε χρόνο έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα του καύσωνα που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας!».

Για τις αιτίες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης το ΣΕΤΤΑ υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση και η εργοδοσία έχουν εγκληματικές ευθύνες που επιβάλλουν σε εμάς που εργαζόμαστε στη διανομή και σε χώρους δουλειάς που ο κλιματισμός είναι ή ανεπαρκής ή ακόμα και ανύπαρκτος, να δουλεύουμε σε συνθήκες καύσωνα και να μας τρομοκρατούν με τον φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασης, άρα απόλυσης (ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, συμβασιούχοι) λέγοντάς μας αν νιώσουμε κούραση ή κόπωση λόγω ζέστης να κάνουμε απλά μια στάση, ενώ θα έπρεπε να απαγορεύεται η διανομή σε τέτοιες θερμοκρασίες». Μάλιστα, προσθέτει ότι «το νομοσχέδιο - έκτρωμα βάζει ακόμα σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη δουλειά μας αφού στην ουσία τα 10ωρα και τα 12ωρα δουλειάς για τον κλάδο μας νομιμοποιούνται».

Συστάσεις χωρίς αντίκρισμα

Την ίδια στιγμή που οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε καμίνια, η παρέμβαση του υπουργείου περιορίζεται σε συστάσεις και ευχολόγια. Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωσή του από την περασμένη Παρασκευή καλεί τις επιχειρήσεις να λάβουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα, ενώ συνιστά μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 - 16.00), μόνο όμως «όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο»!

Βέβαια, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις του ΣΕΠΕ σε προσωπικό και απαραίτητα μέσα, οι συστάσεις προς τους εργοδότες καταλήγουν ευχολόγια, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύει η εμπειρία των ίδιων των εργαζομένων.

Σχόλιο από το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, το περασμένο Σάββατο, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, όπως προτείνουν τα συνδικάτα, εξαντλείται σε συστάσεις και ευχολόγια προς την εργοδοσία για μέτρα υπό προϋποθέσεις, "όπου αυτό είναι δυνατό και απαραίτητο"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ