Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μεγάλη καταστροφή στη Ρόδο από τη φωτιά

Η «ναυαρχίδα» του Τουρισμού με τεράστιες ελλείψεις στην πυρόσβεση και τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό, λόγω των ζημιών εν μέσω καύσωνα

Από την πυρκαγιά στη Ρόδο

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στη Ρόδο
Σε εξέλιξη ήταν χτες το πρωί δασική πυρκαγιά στη Ρόδο, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο δυτικό τμήμα του νησιού, και συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτα. Η πυρκαγιά μαινόταν στην ευρύτερη περιοχή των Μαριτσών - Ψίνθου, στην Παντάνασσα, έχοντας προκαλέσει σοβαρές καταστροφές. Και σε αυτήν την περιοχή επιβεβαιώνεται ό,τι ισχύει για όλη τη χώρα: Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων στην Πυροσβεστική, χωρίς τοπικούς ενισχυμένους σταθμούς, με ευθύνη του αστικού κράτους, όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Χτες το μεσημέρι, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά είχε περιοριστεί. Υπήρξε μια αναζωπύρωση στο μέτωπο στην Ψίνθο, που τελικά περιορίστηκε. Επίσης χθες σημειώνονταν πολλές αναζωπυρώσεις ενώ η εστία φωτιάς που υπήρχε στην περιοχή «Κερωνιάτης» εξακολουθούσε να είναι ενεργή.

Εκκενώσεις χωριών

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Ψίνθος, Μαριτσά και Δαματριά, καθώς και το στρατόπεδο Καλαμώνα, ενώ και οι κάτοικοι των Καλυθιών ενημερώθηκαν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για απομάκρυνση. Τα πύρινα μέτωπα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν τοπικά ΜΜΕ ήταν τρία, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παρέμεναν, σε μικρότερο πάντως βαθμό. Οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν τα αντλιοστάσια, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μην έχουν νερό. Το πρόβλημα υδροδότησης προκάλεσε με τη σειρά του προβλήματα στη διαδικασία πυρόσβεσης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στο σκοτάδι τη νύχτα της Κυριακής η Ρόδος
Στο σκοτάδι τη νύχτα της Κυριακής η Ρόδος
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, οι εκκενώσεις έγιναν χωρίς να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους μετακινούμενους πολίτες. Για παράδειγμα, εκατοντάδες κάτοικοι από τα Μαριτσά μετακινήθηκαν στην Κρεμαστή, όπου η μεγάλη τους πλειοψηφία έμεινε χωρίς νερό και άλλα αναγκαία μέχρι τις 11 προχτές το βράδυ. Ανάμεσά τους υπήρχαν οικογένειες με παιδιά και γέροντες. Μετά από παρέμβαση της ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ σε δήμο και Περιφέρεια, πάρθηκαν κάποια μέτρα. Ανάλογα προβλήματα καταγγέλλονται και για τη μετακίνηση από Ψίνθο σε Αφάντου.

Ηδη οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στο νησί είναι πολύ μεγάλες, ενώ με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου ζητούσαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του δήμου Ρόδου. Το αίτημα αφορούσε τις ΔΕ Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της φωτιάς στη Ρόδο και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί απαιτούσε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, τόνιζε τα εξής:

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στο νησί της Ρόδου και συνεχίζει να μαίνεται, είναι επικίνδυνη. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των πυροσβεστικών μέσων, εναέριων με το πρώτο φως της ημέρας, αλλά και επίγειων. Επείγει επίσης η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλο το νησί πριν έρθει το πρωί, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο καύσωνα και σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το πού θα διανυκτερεύσουν, αν θα έχουν πρόσβαση σε νερό και φαγητό οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν. Χρειάζεται αυτό να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα με ευθύνη του δήμου.

Στελέχη της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου έχουν κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του δήμου και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έχει κάνει και η περιφερειακή σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" Μαρία Χατζηγιάννη».

Δύσκολη νύχτα

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στο νησί πέρασαν μια πολύ δύσκολη νύχτα, ενώ από χτες ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ρόδου. Εξαιτίας της πυρκαγιάς και των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεσή της, προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο υψηλής τάσης και τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρχικά ο σταθμός Νότιας Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου - Χάλκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ