Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Να δοθούν αποζημιώσεις άμεσα - τα προβλήματα δεν περιμένουν

Η συντάκτρια του «Ριζοσπάστη» συνομίλησε με κατοίκους στην Πτέρη Ερυμάνθου
Η συντάκτρια του «Ριζοσπάστη» συνομίλησε με κατοίκους στην Πτέρη Ερυμάνθου
Στις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές της Αχαΐας περιόδευσε χτες, για έκτη συνεχόμενη μέρα, κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στον δήμο Ερυμάνθου περιόδευσε το κλιμάκιο με επικεφαλής την Φωτεινή Τσώλου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και ο Τάκης Σκιαδάς, μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Ερυμάνθου. Στην περιοδεία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Δημήτρης Σωτηρακόπουλος. Στη διάρκεια της περιοδείας αναδείχθηκε η ανάγκη της οργάνωσης της πάλης του λαού για τη διεκδίκηση αντιπυρικών μέτρων πρόληψης για τη θωράκιση της περιοχής αλλά και μέτρων αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Την τελευταία στιγμή σώθηκαν ανθρώπινες ζωές

Οπως ειπώθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους, η περιοχή είναι απροστάτευτη και εάν δεν κόπαζαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, πολλοί οικισμοί θα είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Την τελευταία στιγμή σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα και αμπέλια, χορτολιβαδική γη, παράλληλα με τις ζημιές στις δασικές εκτάσεις.

«Δεν υπάρχει πρόσβαση στους αγροτικούς δρόμους. Μόνοι μας προσπαθούμε να τους συντηρούμε. Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Στο τσακ προλάβαμε και πήραμε τα αιγοπρόβατά μας. Αλλαξε η φορά του ανέμου και γλιτώσαμε τα σπίτια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κτηνοτρόφος Θανάσης Μπάρης και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, τώρα. Πρέπει τώρα να πάρουν μέτρα, να δοθούν κονδύλια για την αντιπυρική προστασία». Ο Κώστας, επίσης κτηνοτρόφος στην περιοχή, πρόσθεσε πως τα ζώα ήταν ελεύθερης βοσκής. «Τώρα που κάηκε η περιοχή θα πρέπει να αγοράζουμε τροφές. Τριφύλλι, καλαμπόκι. Ομως και αυτές έχουν εκτιναχθεί. Το τριφύλλι από 15 λεπτά το κιλό έχει φτάσει τα 30 λεπτά. Το καλαμπόκι από 10 ευρώ το τσουβάλι έχει ξεπεράσει τα 15 ευρώ. Πού να βρούμε τόσα λεφτά;». Οπως αναφέρθηκε από τους κτηνοτρόφους, αυτά έρχονται να προστεθούν στις χαμηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους ελέω αντιαγροτικής πολιτικής και ΚΑΠ. «Αν δεν λάβουν μέτρα και δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση τελειώσαμε», ανέφερε ο Κώστας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος διεκδικεί την άμεση ενίσχυση των αγροτοκτηνοτρόφων και την 100% αποζημίωσή τους, καθώς οι καταστροφές είναι μεγάλες, ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Δημήτρης Σωτηρακόπουλος. «Δεν μπορούν να λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά όταν πρόκειται για τις ανάγκες μας. Ομως τα βρίσκουν, την ίδια στιγμή, όταν πρόκειται να επιδοτήσουν και να επιχορηγήσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κοντά 250 εκατ. δώσανε στις αεροπορικές εταιρείες. Λοιπόν εδώ και τώρα να δοθούν τα λεφτά. Αλλιώς όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ζώα μας αλλά ούτε να επιβιώσουμε», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ