Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Απαιτεί μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιβατών από τον καύσωνα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης μέτρων προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες καλεί αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ., στα γραφεία της διοίκησης της ΟΣΥ, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ. «Οι ημέρες του καλοκαιριού διαμορφώνουν επιπρόσθετες δυσκολίες στην καθημερινότητα του μεροκάματου», σημειώνει η ΔΑΣ, επισημαίνοντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ανάγκη για μέτρα προστασίας «όλου του προσωπικού και κυρίως όσων εργάζονται σε χώρους χωρίς κλιματισμό, όπως οι οδηγοί και οι τεχνίτες».

Οπως καταγγέλλει, στα περισσότερα οχήματα «είτε δεν λειτουργεί ο κλιματισμός είτε δεν υπάρχει καν», ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα έχουν αποτέλεσμα αραιά δρομολόγια, που αναγκάζουν τους επιβάτες να «περιμένουν ατέλειωτες ώρες μέσα στο λιοπύρι» και μετά να «στοιβάζονται σαν σαρδέλες». Οσον αφορά τους εργαζόμενους, προσθέτει η ΔΑΣ, η διοίκηση της εταιρείας «σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια του χειμερινού προγράμματος, που συνεπάγεται επιπλέον διακεκομμένες βάρδιες που θα φορτωθούν στις πλάτες του οδηγού», παρατείνοντας αντί να μειώσει το ωράριο και επιβαρύνοντας την υγεία των εργαζομένων.

Η ΔΑΣ καλεί στην αυριανή διαμαρτυρία και διεκδικεί: Καμία διακεκομμένη βάρδια από 1η Ιούλη. Καμία αλλαγή στον δρόμο - μεγαλύτερα διαλείμματα. Χώρους αναμονής σε αφετηρίες και τέρματα, με πόσιμο νερό και τουαλέτα. Μείωση του ωραρίου σε 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και 6ωρο τις μέρες του καύσωνα. Καταβολή του επιδόματος αδείας σε όλους τους εργαζόμενους.

Επικίνδυνες συνθήκες σε δεκάδες χώρους δουλειάς

Να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Με δεδομένο ότι το κύμα καύσωνα αναμένεται να συνεχιστεί με ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες, καταγγέλλει ότι στους εργασιακούς χώρους «η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της "εξυπηρέτησης του πελάτη", της "ανταγωνιστικότητας"».

«Αρκετοί χώροι δουλειάς, εργοστάσια και εργοτάξια στην περιοχή μας γίνονται αυτές τις μέρες καζάνια θανάτου, με θερμοκρασίες και υγρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και στον θάνατο από θερμοπληξία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές) και πρέπει άμεσα να προστατευτούν», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, «που έχει ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών για κατάργηση και των ελάχιστων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

«Η παραπάνω κατάσταση επιβάλλει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των συνδικάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο «να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους», να απευθύνονται στα σωματεία και στο Εργατικό Κέντρο. «Με τη ζωή και την υγεία μας δεν θα παίξει κανείς!», τονίζει και καλεί όλα τα σωματεία «να πάρουν πρωτοβουλίες, να βγουν μπροστά, να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ