Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Στους δρόμους για ανακούφιση από τα χρέη και ενάντια στη δουλειά τις Κυριακές

Σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος το συλλαλητήριο

Συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος και θα καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων.

«Χρέη - απειλές - δουλειά τις Κυριακές, η επιστροφή στην "κανονικότητα" είναι Γολγοθάς» είναι το σύνθημα της κινητοποίησης στην οποία καλούν τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους να πάρουν μαζικά μέρος. Οπως σημειώνει η ΟΒΣΑ, «τα αδιέξοδα για να συντηρηθούν οι οικογένειές μας, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας γιγαντώθηκαν» τους προηγούμενους μήνες. Η επόμενη μέρα βρίσκει τους μικρούς επαγγελματίες αντιμέτωπους με τη θηλιά που σφίγγει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, καθώς και με την «απελευθέρωση» της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα.

«Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε φωνή! Τη δυναμώνουμε!», τονίζει η Ομοσπονδία, ενώ στις διεκδικήσεις της κινητοποίησης ξεχωρίζει η απαίτηση «να καταργηθεί τώρα ο νόμος - τερατούργημα που καταργεί την κυριακάτικη αργία και μας κάνει σκλάβους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις».

Οι αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, ειδικά για όσους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, και πιο συγκεκριμένα:

-- Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

-- Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, των χρεών που αφορούν την εισφορά Υγείας.

-- Ρύθμιση χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φτηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-- Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ. Ακύρωση κάθε χρέους για την εκμίσθωση δημόσιων κτιρίων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας (π.χ. κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια).

-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- Ενταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στα κλαδικά προγράμματα στήριξης, π.χ. στην Εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.

-- Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.

-- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ