Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
Φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία εν μέσω καύσωνα βάζουν τα συνδικάτα

Παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα για παύση εργασιών, ενώ η κυβέρνηση επιτρέπει τη δουλειά στους 40 βαθμούς!

Στο ΣΕΠΕ διαμαρτυρήθηκε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Στο ΣΕΠΕ διαμαρτυρήθηκε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Με συστάσεις και ευχολόγια προς την εργοδοσία βγάζει η κυβέρνηση την ...υποχρέωση για προστασία των εργαζομένων, την ώρα που η χώρα είναι καμίνι και μια σειρά χώροι εργασίας κόλαση.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης «συνιστούσε» και χτες «προσοχή σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες». Παρέπεμπε στα «μέτρα που έχουν δημοσιευθεί», όπως από το υπουργείο Εργασίας, που ουσιαστικά αποτελούν συστάσεις προς την εργοδοσία, και μάλιστα πολύ πιο πίσω από τις ανάγκες πραγματικής προστασίας των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανεπαρκή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που επιτρέπει την εξωτερική εργασία ακόμα και σε θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς, ενώ προβλέπει παύση εργασιών σε εξωτερικό χώρο, από τις 12.00 έως τις 17.00, όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη με 40 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή επιτρέπει την εργασία ακόμη και σε τεχνικά και οικοδομικά έργα σε θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς), ενώ παραπέμπει στην παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με παρεμβάσεις συνδικάτων σταματούν εργασίες εν μέσω καύσωνα

Εργάτες γης αναγκάζονταν να δουλεύουν μέσα στο λιοπύρι
Εργάτες γης αναγκάζονταν να δουλεύουν μέσα στο λιοπύρι
Τα ευχολόγια της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο προκλητικά για τους εργαζόμενους, αφού είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καν δυνατότητα ελέγχου των όποιων μέτρων από την υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας, δημιουργώντας έτσι το έδαφος για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, κάτι που αποδείχθηκε από τις παρεμβάσεις των Σωματείων σε μια σειρά χώρους δουλειάς που συνεχίστηκαν και χτες σε όλη τη χώρα.

Οπως έγινε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου οι εργαζόμενοι σταμάτησαν να δουλεύουν μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Στα εργοτάξια μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών κοντά στο δαχτυλίδι Αμαρουσίου βρέθηκε επίσης κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της Ομοσπονδίας. Μέσω της παρέμβασης απαιτήθηκε να παύσουν οι εργασίες από τις 12 μ. έως τις 5 μ.μ. και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Ανάλογη παρέμβαση έγινε από το κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων και στο εργοτάξιο του Μετρό στο Κολωνάκι. Κατά την παρέμβαση διαπιστώθηκε πως παραβιαζόταν ακόμη και η ανεπαρκής εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Ενώ, απαράδεκτοι ήταν οι ισχυρισμοί των υπευθύνων του εργοταξίου του ΑΒΑΞ, αφού με διάφορες δικαιολογίες προσπαθούσαν να κρύψουν πως οι εργαζόμενοι θα δούλευαν στον ήλιο, ενώ οι χώροι «δροσιάς» που επικαλούνταν ήταν καμίνια στην κυριολεξία. Και σε αυτήν την περίπτωση, κάτω από την αποφασιστικότητα του Συνδικάτου και των εργαζομένων παύθηκαν οι εργασίες.

Παρεμβάσεις σε εργοτάξια για να σταματήσουν οι εργασίες
Παρεμβάσεις σε εργοτάξια για να σταματήσουν οι εργασίες
Εξάλλου, οι παρεμβάσεις είχαν ιδιαίτερη αποδοχή από τους εργαζόμενους, με μερικούς να σημειώνουν χαρακτηριστικά «μπράβο, ευτυχώς που ήρθατε».

Παρεμβάσεις για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους διανομείς πραγματοποίησε και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

Το Συνδικάτο έκανε παρέμβαση στον διοικητή του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνουν άμεσα έλεγχοι μέσα στη μέρα σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ταυτόχρονα, έγιναν παρεμβάσεις σε εργοδότες και σε εταιρείες ηλεκτρονικής πλατφόρμας διανομής. Για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση χτες στην εταιρεία «WOLT», η οποία είχε ανοιχτή την εφαρμογή για τους διανομείς σε συνθήκες καύσωνα και δεν έχει πάρει κανένα οργανωτικό μέτρο προστασίας για τους διανομείς.

«Θεωρούμε δεδομένο ότι αν δεν γίνονταν οι παρεμβάσεις των σωματείων, σήμερα η πλειοψηφία των διανομέων θα ήταν έξω στο λιοπύρι με κίνδυνο της ζωής τους», τονίζει το Συνδικάτο ενώ σημειώνει ότι συνεχίζει τον αγώνα και καλεί όλους τους εργαζόμενους να είναι σε άμεση επικοινωνία για οποιαδήποτε καταγγελία.

Δουλειά μέσα στο λιοπύρι στο εργοτάξιο στο Καστέλι και στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»

Και στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες των συνδικάτων ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εργοτάξιο δεν έγινε παύση εργασιών όπως προβλεπόταν από τις 12 το μεσημέρι, αλλά από τις 1.30 μ.μ. και ενώ από τις 11 π.μ. η θερμοκρασία ήδη ξεπερνούσε τους 38 βαθμούς.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η ασυδοσία της εργοδοσίας δεν έχει όρια, αφού «δεν φρόντισαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ούτε νερό να ρίχνουν στον δρόμο, με αποτέλεσμα η διέλευση των φορτηγών να δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη σκόνη, με αποκορύφωμα το σημείο που βρισκόταν ο σπαστήρας, όπου υπήρχε και μειωμένη ορατότητα με κίνδυνο να γίνει ατύχημα μεταξύ των μηχανημάτων».

Τις αποπνικτικές συνθήκες στις οποίες κλήθηκαν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και στην πίστα του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο αναδεικνύει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που δεχόταν από το πρωί καταγγελίες από το προσωπικό. «Ενώ η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι συνάδελφοί μας στις εταιρείες handling που δουλεύουν στην πίστα του αεροδρομίου και στη διαλογή των αποσκευών, έρχονται αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες, δεν μπορούν να πάρουν ανάσα!», σημειώνει η Ενωση. Και απευθυνόμενη σε όλους τους υπεύθυνους, απαίτησε την άμεση παύση εργασιών, καθώς «δεν θα περιμένουμε να καταλήξουν οι συνάδελφοί μας στο νοσοκομείο! Χωρίς λήψη μέτρων το εργατικό ατύχημα θα είναι αναπόφευκτο! Είναι ντροπή για τα κέρδη τους να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας!». «Το κάνουμε ξεκάθαρο: Η ζωή και η υγεία μας είναι πάνω από τα κέρδη της εργοδοσίας».

Στη Λάρισα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, απαιτώντας επαρκή και μόνιμα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα, όπως διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς απώλεια αποδοχών, διαλείμματα, κατάλληλα κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας κ.ά.

Στη Δυτική Ελλάδα

Σε μια σειρά χώρους δουλειάς σε όλη τη Δυτική Ελλάδα βρέθηκαν οι διοικήσεις Εργατικών Κέντρων και σωματείων, συζητώντας με τους εργαζόμενους και απαιτώντας τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Στην Αχαΐα, συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Πάτρας βρέθηκαν χτες σε καλλιέργειες καρπουζιού κ.α. στη Δυτική Αχαΐα, από κοινού με το Σωματείο Ποτών - Τροφίμων του νομού, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για όλα όσα δικαιούνται.

Αντίστοιχα, περιοδεία πραγματοποιήθηκε σε εργοτάξιο της ΑΒΑΞ στα έργα της νέας Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, από κοινού με το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Εκτός από την ενημέρωση στους εργαζόμενους στις κατασκευές, πραγματοποιήθηκε και παρέμβαση στη διεύθυνση του εργοταξίου, για όλα όσα απαιτούνται στους συγκεκριμένους χώρους, υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες.

Την άμεση λήψη μέτρων σε σειρά χώρων δουλειάς για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα απαίτησε τις προηγούμενες μέρες το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Χτες κλιμάκια της διοίκησης του συνδικαλιστικού φορέα προχώρησαν το μεσημέρι, από κοινού με την Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, σε περιοδείες ενημέρωσης σε μια σειρά έργα όπως στο εργοτάξιο αντλισιοταμίευσης στην Αλευράδα, στα έργα της νέας διώρυγας του Εύηνου ποταμού, καθώς και σε οικοδομές στο Αγρίνιο, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους, καλώντας να τηρηθούν ταυτόχρονα όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σε οικοδομές και ξενοδοχεία σε όλο το νησί περιόδευσαν επίσης κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και των Σωματείων Οικοδόμων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα αναγκαία μέτρα.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Τα σωματεία μεταξύ άλλων απαιτούν για τις συνθήκες του καύσωνα:

Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κ.λπ.).

Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Αμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ