Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Παιδοψυχιατρική Κλινική

Μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κατέθεσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και κατ' επέκταση τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς από τη μη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που αποτελεί τη μοναδική στην υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης και της Νοτίου Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κλινική ουσιαστικά έχει αναστείλει τη λειτουργία της, αφού εδώ και τρεις μήνες έχει απομείνει ένας παιδοψυχίατρος, που υποχρεούται να εφημερεύει κάθε μέρα μέχρι να περατωθεί η νοσηλεία των ασθενών όσες μέρες και αν χρειασθεί για αυτό.

Και, το σωματείο θέτει το ερώτημα, «πόσες συνεχόμενες μέρες είναι ανθρωπίνως δυνατό να εφημερεύει ένας και μόνο ιατρός που φέρει ολόκληρη την ευθύνη της νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύονται, χωρίς να γίνει επικίνδυνος για τους ασθενείς του αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό; Εξάντληση, κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας, αϋπνία, ικανότητα λήψης αποφάσεων...».

Σημειώνει ότι την ίδια στιγμή, συνολικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ΕΣΥ για παιδιά και εφήβους στο Ηράκλειο, αλλά και στην Κρήτη γενικότερα, «όχι μόνο βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η έλλειψή τους είναι απαράδεκτη και εγκληματική, αντίθετη προς τις συνταγματικές αλλά και τις κοινωνικές υποχρεώσεις ενός κράτους που ισχυρίζεται ότι παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας».

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι και η άλλη σημαντική υπηρεσία, το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου λειτουργεί με έναν μόνο παιδοψυχίατρο, και καλείται επίσης να εξυπηρετήσει πλήθος αιτήσεων οικογενειών για αξιολόγηση πλήθους νοσημάτων.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητη η άμεση επαναλειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής με όλο το απαραίτητο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπές ειδικότητες) ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και ασφαλής αντιμετώπιση των ολοένα και αυξανόμενων περιστατικών ανήλικων ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Αμεσα χρειάζεται να διευρυνθούν οι αιτίες που το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, δεν έχουν προβεί στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος δυσλειτουργίας παρά τις παραπάνω επισημάνσεις μας», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στη μηνυτήρια αναφορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ