Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΜΙΝΙΑ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Μέτρα προστασίας από τη θερμική καταπόνηση απαιτούν τα σωματεία

Σε θέσεις μάχης για να μην κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος, υπεύθυνοι το κράτος και η εργοδοσία

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες, με εκτεταμένους ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή τους, διεκδικούν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά κλάδους.

Σημειωτέον, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει εκδώσει εδώ και δυο μέρες έκτακτο δελτίο με βάση το οποίο μέχρι και την Παρασκευή θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ηδη μάλιστα από τις 6 Ιούνη αντιπροσωπείες συνδικάτων σε μια σειρά κλάδους (Οικοδόμοι, Μέταλλο, Επισιτισμός - Τουρισμός, Κατεργασία Ξύλου, ΟΤΑ) έχουν κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση και όχι εγκύκλιοι με ευχολόγια, ώστε να δεσμεύσει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων ζητούν απαγόρευση εργασιών όταν η θερμοκρασία καταγράφει από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο, όπως και τις Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο επείγον αυτό αίτημα, τα συνδικάτα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους, θέτοντας στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών τους την προστασία της υγείας και της ασφάλειας σε κάθε εργοστάσιο, εργοτάξιο, αποθήκη και χώρο δουλειάς.

Κλάδος Τροφίμων: Εκτεθειμένοι οι εργάτες γης, όπως και σε βιομηχανίες

«Καμπανάκι κινδύνου» σημαίνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, τις μέρες που διανύουμε «χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους - καμίνια». Εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους (ιχθυοκαλλιέργειες, εργάτες γης κ.λπ.) αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της άμεσης έκθεσης στον ήλιο και τη ζέστη, αλλά και σε κλειστούς χώρους «είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, συσκευαστήρια, θερμοκήπια κ.λπ.) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών)» οι συνθήκες εργασίας γίνονται ανυπόφορες και εξοντωτικές. «Σε όλους αυτούς τους χώρους θα απαιτηθεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, της "εξυπηρέτησης του πελάτη", της "ανταγωνιστικότητας"», τονίζει η Ομοσπονδία. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας» και τα συνδικάτα «να παρεμβαίνουν άμεσα για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

«Εχουμε δει πολλές φορές να μη λογαριάζεται η ζωή μας για τα κέρδη τους», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και διεκδικεί μέτρα για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (τεχνικούς πεδίου, εναερίτες, εργαζόμενους σε logistics), το προσωπικό σε κλειστούς χώρους όπου επικρατούν δύσκολες συνθήκες (π.χ. λειτουργία μηχανών, αίθουσες χωρίς κλιματισμό, υπόγεια, χώροι με μεταλλικά στέγαστρα). Επίσης, ζητά να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενες σε εγκυμοσύνη και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, προκειμένου να αποφύγουν τη μετακίνηση από και προς τη δουλειά στις συνθήκες του καύσωνα. «Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον οποιονδήποτε εκβιασμό. Να καταγγείλουν άμεσα τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την όποια πίεση για συνέχιση της εργασίας στο ΣΕΤΗΠ. Μαζί να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός συναδέλφου», καταλήγει το Συνδικάτο.

Την ανάγκη τα σωματεία να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοσία και εκτεθειμένους τους εργαζόμενους επισημαίνει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σε μια περιοχή με εκατοντάδες εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το λιμάνι και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.«Οι χώροι δουλειάς, βιομηχανίες, εργοτάξια, λιμάνια, αμπάρια, γίνονται καζάνια θανάτου, με θερμοκρασίες και υγρασία που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες (οικοδόμοι, διανομείς, ταχυμεταφορείς κ.λπ.) είναι απαραίτητο «να προστατευτούν απέναντι στην απαίτηση της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα». Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτεί να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

12ωρες βάρδιες μέσα στον καύσωνα!

Το εκρηκτικό μείγμα που διαμορφώνουν η εντατικοποίηση και οι συνθήκες του καύσωνα σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, εξηγεί, «προστίθενται στη συσσωρευμένη κούραση από τα εξαντλητικά ωράρια, στην υποστελέχωση συνεργείων και βαρδιών, στους ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου, που χρόνια τώρα τους έχουν απαξιώσει». Απαιτεί τις μέρες του καύσωνα «οι εργασίες να σταματήσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο, για να προστατευτεί η υγεία και ασφάλεια όλων μας», χωρίς καμία περικοπή στον μισθό, ούτε συμψηφισμό στον χρόνο εργασίας.

Με 12ωρες βάρδιες καλούνται να δουλέψουν εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, καταγγέλλει η παράταξη «Αγωνιστικό Μέτωπο».«Δηλαδή μας λέει η εταιρεία πως η προστασία από τον καύσωνα είναι να δουλεύουμε επιπλέον 12ωρα, επιβαρύνοντας κι άλλο τον οργανισμό μας», αναφέρει το «Αγωνιστικό Μέτωπο». Διεκδικεί αποχή από την εργασία για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, κατάλληλης διάρκειας διαλείμματα και περιορισμό των βαριών εργασιών, στελέχωση των τμημάτων ώστε να σταματήσουν τα 12ωρα.

Τον αυξημένο κίνδυνο για τους εργαζόμενους τονίζουν ακόμα η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα και ελέγχους για την εφαρμογή τους.

Ανάλογη παρέμβαση κάνουν σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο από τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «καμίνια». Πιο συγκεκριμένα, με κοινή τους ανακοίνωση απαιτούν μέτρα προστασίας: Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΕΠΕ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» ν. Θεσσαλονίκης.

«Ετσι όπως και πέρυσι, που με τις παρεμβάσεις μας σταμάτησαν οι εργασίες, που αναγκάστηκε το κράτος να βγάλει απαγορευτικό, έτσι και φέτος τα σωματεία θα είναι μπροστά στη μάχη», σημειώνουν, επαναφέροντας διεκδικήσεις για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, όπως άμεση διακοπή υπαίθριων εργασιών με πλήρη αποζημίωση, συχνά διαλείμματα κ.ά.

Στο εργοτάξιο του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της χώρας

Ειδική παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, για το Αιολικό Πάρκο Βερμίου και άλλους χώρους όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευαστικές εργασίες, πραγματοποίησαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Κοζάνης και Νάουσας, το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Στην περιοχή είναι υπό κατασκευή ίσως το μεγαλύτερο σήμερα αιολικό πάρκο στη χώρα, το Αιολικό Πάρκο Βερμίου, με εκατοντάδες εργαζόμενους, όπου το προηγούμενο διάστημα σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος, ενώ σημειώθηκαν και άλλα εργατικά «ατυχήματα». Εργαζόμενος σκοτώθηκε επίσης σε κατασκευαστικές εργασίες στον Συνεταιρισμό στην Επισκοπή Νάουσας.

Οπως αναφέρουν, το εργοτάξιο του Αιολικού Πάρκου «βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Αυτό συνεπάγεται μια τελείως διαφορετική αίσθηση της θερμοκρασίας για τους εργαζόμενους, όπως και διαφορετικά επίπεδα υγρασίας, οξυγόνου κ.λπ.».

Ζητούν το ΣΕΠΕ να κάνει προειδοποιήσεις «προς τον κύριο και ανάδοχο του έργου στο Αιολικό Πάρκο Βερμίου, ώστε να αναπρογραμματίσουν τη διαδικασία σκυροδέτησης αν την έχουν προγραμματίσει σε συνθήκες καύσωνα, διότι η 10ωρη αδιάκοπη διαδικασία θα είναι εξουθενωτική για τους συναδέλφους και εγκυμονεί κίνδυνους για την ασφάλεια και τη ζωή τους».

Επίσης ζητούν παρεμβάσεις για τις κατασκευαστικές εργασίες στα έργα του νέου Διοικητηρίου Βέροιας, του αγωγού φυσικού αερίου της «ΑΒΑΞ» στη Νάουσα, σε πολλά έργα οδοποιίας κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ