Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συστάσεις προς την εργοδοσία για τον καύσωνα χωρίς αντίκρισμα

Στην έκδοση μιας εγκυκλίου, όπως κάνει τις περισσότερες φορές, αρκείται το υπουργείο Εργασίας, για τα υποτιθέμενα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις σε συνθήκες καύσωνα. Μέτρα που είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας αδυνατεί λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης να ελέγξει τους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο, προβλέπεται για Αττική, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Θεσσαλία, «υποχρεωτική παύση εργασιών» κατά το χρονικό διάστημα 12.00 - 17.00, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, αλλά αυτό αφορά μόνο «χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο».

Πιο συγκεκριμένα, σε αντιδιαστολή με τα σωματεία που απαιτούν παύση για θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου, το υπουργείο αναφέρει ενδεικτικά εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), κ.λπ., που θα παύουν όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών Κελσίου, εξαιρώντας τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που το όριο είναι οι 38 βαθμοί.

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος αναφέρει επίσης ότι για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που αναφέρθηκαν «δίδεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ