Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΣΘ
Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ τούς «έκλεβαν» επί χρόνια και τώρα σφυρίζουν αδιάφορα

Επί χρόνια «έκλεβαν» τους μισθούς των εργαζομένων του ΟΑΣΘ οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προκαλώντας δίκαια την αγανάκτησή τους. Και σήμερα που αποκαλύφθηκε το «λάθος» στη μισθοδοσία τους, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις σφυρίζουν αδιάφορα, σαν να μη συνέβη τίποτα.

Συγκεκριμένα, από το 2017 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο, με το οποίο τσακίστηκαν οι μισθοί τους, με τις μειώσεις να φτάνουν το 25%, ενώ ως «αντίδωρο» δόθηκαν οι λεγόμενες «προσωπικές διαφορές», που προβλέπει έτσι κι αλλιώς σχετικός νόμος.

Αργότερα, το 2018, τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποφάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ έπρεπε να ενταχθούν αναδρομικά στο ενιαίο μισθολόγιο. Οχι δηλαδή από το 2017, που ψηφίστηκε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από 1/1/2016. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακίνησε το θέμα, αφού είχε ήδη επιβάλει τεράστιες μειώσεις στους μισθούς, και πέταξε το μπαλάκι στη ΝΔ.

Συνεχίζοντας, επί διακυβέρνησης ΝΔ έγινε έλεγχος από ελεγκτικό κλιμάκιο του Δημοσίου στον ΟΑΣΘ, το οποίο την άνοιξη του 2023 παρέδωσε την έκθεση - πόρισμά του στη διοίκηση του Οργανισμού, με τη σύσταση να την εφαρμόσει.

Στο μεσοδιάστημα, τον Φλεβάρη του 2022, η ΝΔ ψήφισε τροπολογία, βασιζόμενη και αυτή στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, με την οποία αναζητούσε από τους εργαζόμενους το -10% των απολαβών τους ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά» από 1/1/2016.

Και φτάνοντας στο σήμερα, πριν από έναν μήνα η διοίκηση του ΟΑΣΘ, αποδεχόμενη τις συστάσεις του ελεγκτικού κλιμακίου του Δημοσίου, επανυπολόγισε τις «προσωπικές διαφορές» των εργαζομένων και επέστρεψε σε περίπου 1.240 εργαζόμενους θετικές διαφορές, που σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν και τα επιπλέον 400 ευρώ μηνιαίως!

Αυτό σημαίνει ότι επί 7 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν αποδόθηκαν στους εργαζόμενους τεράστια ποσά και τώρα, που αποκαλύφθηκε το έγκλημά τους, δεν βγάζουν τσιμουδιά για την επιστροφή των κλεμμένων, αλλά επιμένουν να αναζητούν ποσά από το παρελθόν, για τα οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη, καθώς δεν είναι εκείνοι που νομοθέτησαν για το πότε θα εφαρμοζόταν το ενιαίο μισθολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ και οι βουλευτές του Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων πολύμορφα, και όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέθεσαν Ερωτήσεις στη Βουλή για να παρθούν πίσω οι μειώσεις των μισθών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις, για μη αναζήτηση «αχρεωστήτως καταβληθέντων» από 1/1/2016, να εκδοθούν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος για το ανθυγιεινό επίδομα και το επίδομα θέσης ευθύνης, και να περιληφθούν στις αυξήσεις μισθών 2% και 4% που δόθηκαν σε άλλους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ