Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα για τις ΣΣΕ, ενάντια στα 12ωρα

Από τις πρόσφατες απεργιακές συγκεντρώσεις στα μεταλλεία
Από τις πρόσφατες απεργιακές συγκεντρώσεις στα μεταλλεία
Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, απαιτώντας από την εργοδοσία να αφήσει τις επικίνδυνες, αντεργατικές, παράνομες προτάσεις για κατάργηση του 8ωρου και των επίσημων αργιών και να υπογράψει ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και κοινωνικά επιδόματα.

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τους εκβιασμούς αλλά και τον εμπαιγμό της εργοδοσίας, που μάλιστα πρότεινε στους εργαζόμενους αύξηση 5% στον βασικό μισθό αλλά με την προϋπόθεση να δεχτούν την εφαρμογή «νέου προγράμματος εργασίας», με 12ωρη - 4ήμερη εργασία, κατάργηση των αργιών και 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο (!). Αγωνίζονται για να μην καταργηθεί η 8ωρη εργασία, καμία αλλαγή στις αργίες και υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις.

Οι διάφορες προσπάθειες της εργοδοσίας να μεταπείσει τους εργαζόμενους, ότι το εξοντωτικό πρόγραμμα που προτείνει είναι ...για το καλό τους, δεν πέρασαν. Κάτω από την πίεση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και την ενότητά τους, η εργοδοσία εμφανίστηκε με αναθεωρημένη πρόταση 10,5 ωρών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους συνεχίζουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το 8ωρο. Με την τελευταία ανακοίνωση των Σωματείων φωνάζουν ότι «το 12ωρο θα μας οδηγήσει στον θάνατο. Ποια ασφάλεια θα έχουμε όταν θα θρηνούμε νεκρούς; Οταν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η δουλειά 4 x 12 ώρες έχει τουλάχιστον 20% μεγαλύτερη πιθανότητα εργατικού ατυχήματος σε σχέση με την τυπική 8ωρη εργασία;».

Επίσης, επιστρέφουν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας ότι αν δεν δεχθούν τις προτάσεις της θα υπάρξει μείωση του χρόνου ζωής του μεταλλείου.

Τέλος, θυμίζουν ότι αυτοί παράγουν τον τεράστιο πλούτο που καρπώνεται η «Ελληνικός Χρυσός»: «Είμαστε εμείς που δώσαμε έμπρακτα και χειροπιαστά 20% αύξηση των τόνων παραγωγής χρυσού στην Ολυμπιάδα και 26% περισσότερους τόνους παραγωγής ανά βάρδια για το 2023».

Θυμίζουμε ότι η «Ελληνικός Χρυσός» κατέγραψε 27% αύξηση της παραγωγής στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων, ενώ η μητρική εταιρεία «Eldorado Gold» παρουσίασε πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο το 2023, με αύξηση 16% το τελευταίο έτος. Την ίδια στιγμή τα μεταλλεύματα πωλούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε έναν χρόνο κατά 9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ