Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΝΟΝΙ» ΤΗΣ FTI
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, το εισόδημα και η ασφάλιση των εργαζομένων

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος και της ασφάλισης των εργαζομένων των θυγατρικών εταιρειών του γερμανικού τουριστικού ομίλου «FTI Touristik», μετά την πρόσφατη πτώχευση του τελευταίου, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει προς την υπουργό Εργασίας. Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας, που αποτελούσε τον τρίτο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πάροχο στην Ευρώπη, οι εργαζόμενοι των θυγατρικών εταιρειών βρίσκονται «στον αέρα».

Σύμφωνα με την Ερώτηση που καταθέτει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, στην Ελλάδα ο όμιλος απασχολούσε συνολικά 150 εργαζόμενους στο ταξιδιωτικό πρακτορείο «Meeting Point Hellas», θυγατρική της FTI, εκ των οποίων 100 άτομα στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, 2.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους σε ξενοδοχειακές μονάδες που διαχειριζόταν ο όμιλος σε Κω, Ρόδο και Κέρκυρα. «Οι εργαζόμενοι αυτοί ζουν την αβεβαιότητα του να μείνουν χωρίς εισόδημα και δουλειά», σημειώνεται στην Ερώτηση, σε περίπτωση απόλυσης «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πάρουν δεδουλευμένα και αποζημίωση», ενώ οι εποχιακοί εργαζόμενοι «κινδυνεύουν να μη δικαιούνται ταμείο ανεργίας».

«Το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει όλη την περιουσία του ομίλου και των θυγατρικών εταιρειών του και οι συνέπειες της πτώχευσης επηρεάζουν ευρύτερα εργαζόμενους, ιδιαίτερα ξενοδοχοϋπαλλήλους, εξαιτίας της ακύρωσης του συνόλου των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονταν με τον συγκεκριμένο όμιλο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ξενοδοχείου "Kiani Βeach Resort" στην Κρήτη που είχε αποκλειστικό συμβόλαιο κρατήσεων με τον συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πάροχο», αναφέρει ο βουλευτής του Κόμματος.

Με την Ερώτηση το ΚΚΕ διεκδικεί:

- Να εξασφαλιστούν, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλη την τουριστική σεζόν, συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο τουριστικό πρακτορείο «Meting Point Hellas», των εργαζομένων σε ξενοδοχεία της Κω, Ρόδου και της Κέρκυρας και σε όποια ξενοδοχεία της Κρήτης επηρεάζονται από την πτώχευση. Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας όλων των εργαζομένων, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή, όποιο κι αν είναι, τελικά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

- Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις, επίδομα αδείας, αποζημίωση άδειας, Δώρο Χριστουγέννων και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Επιπλέον, τα απαραίτητα ένσημα για ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Για τους εποχιακούς εργαζόμενους του ομίλου με σύμβαση ορισμένου χρόνου, να εξασφαλιστούν η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλο το διάστημα της σύμβασης και να υπάρξει πάγωμα οφειλών όλων των εργαζομένων του ομίλου σε εφορία, δήμους, λογαριασμούς ρεύματος - νερού και σε τράπεζες. Εκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης όλων των εργαζομένων μέχρι να ξαναπιάσουν εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ