Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Απαιτούν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Το αίτημα για την άμεση και αναδρομική χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους της Επιθεώρησης Εργασίας θέτει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στα Σωματεία Υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας), με αφορμή τον επικείμενο καύσωνα και τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν για την αποτροπή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλει, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει εδώ και χρόνια «μπαλάκι» μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μην έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ «παρά το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την ένταξη των εργαζομένων της Επιθεώρησης Εργασίας ήδη από το 2018!».

«Οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία όχι απλά δεν μπορούν να αποφύγουν τους ανθυγιεινούς και επικίνδυνους χώρους εργασίας, αλλά είναι υποχρεωμένοι να τους αναζητούν», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», προκειμένου να διαπιστώνουν τους κινδύνους και να προβαίνουν στις προβλεπόμενες ενέργειες. Τους ίδιους ακριβώς χώρους «ελέγχουν και οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων για την τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας», προσθέτει. Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης ασκούν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες σε όλες τις καιρικές συνθήκες, καθώς έχουν το καθήκον να ελέγξουν «αν εφαρμόζονται οι διατάξεις για την απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει παγετός ή καύσωνας» και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ομως, το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση της Επιθεώρησης, που εκδίδουν σε κάθε ευκαιρία «πανηγυρικά Δελτία Τύπου με το πόσες εκατοντάδες έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν», είναι οι ίδιοι που «δεν έχουν φροντίσει να υλοποιήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την υπαγωγή της εργασίας μας στο καθεστώς της επικίνδυνης και ανθυγιεινής», τονίζει η συνδικαλιστική παράταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ