Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταστράφηκαν σκορδοκαλλιέργειες

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί πάνω από 1.200 στρέμματα σκορδοκαλλιέργειας στον Πλατύκαμπο Λάρισας, από τους νηματώδεις, δηλαδή, τα αόρατα σκουλήκια που απομυζούν τους χυμούς των βολβών, κάνοντας το προϊόν ευάλωτο σε διάφορες ασθένειες. Οι αρμόδιοι γεωπόνοι του γραφείου Φυτοπροστασίας της Νομαρχίας, υποστηρίζουν ότι οι δύο ενέργειες που είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των σκουληκιών, είναι η άμεση απολύμανση των εκτάσεων και η επιλογή υγιούς σπόρου.

Οι πληγέντες αγρότες έχουν περιέλθει σε απόγνωση καθώς για μια ακόμα χρονιά η σοδειά τους καταστρέφεται, αφού ανάλογες ζημιές είχαν υποστεί οι καλλιέργειες και τα προηγούμενα χρόνια. Ζητούν, δε, από το υπουργείο Γεωργίας να πάρει ειδική απόφαση για την αποζημίωσή τους, επειδή οι καταστροφές από τους νηματώδεις δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Οι καταστροφές καλλιεργειών από διάφορες ασθένειες, την επιδρομή ακρίδων και εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, (χαλαζοπτώσεις, ξηρασία κ.ά.), έχουν πάρει μορφή «επιδημίας» το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλία, οδηγώντας χιλιάδες αγρότες σε οικονομικά αδιέξοδα. Ολοι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με τον κατάπτυστο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει όλες τις ζημιές. Κι ενώ οι αγρότες, λόγω των ζημιών στην παραγωγή τους, αλλά και γενικότερα των μεγάλων ζημιών που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, τα χρέη τους στην Αγροτική Τράπεζα για τα καλλιεργητικά έξοδα, μαζί με τις προσαυξήσεις, τις υπερημερίες και τα πανωτόκια, «τρέχουν», καθιστώντας τους «ομήρους» της ΑΤΕ και «υποψήφιους» για ξεκλήρισμα από τη γη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ