Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΟΙΖΩ
Προσοχή στις χρονομεριστικές μισθώσεις

Την προσοχή των καταναλωτών για τα συμβόλαια χρονομεριστικής μίσθωσης εφιστά η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) καθώς υπάρχουν πληθώρα καταγγελιών, όπως σημειώνει, από καταναλωτές που επιχείρησαν να αξιοποιήσουν το θεσμό για τις διακοπές τους. Με τη χρονομεριστική μίσθωση η πωλήτρια εταιρία δεσμεύεται να παρέχει στον καταναλωτή - ενοικιαστή το δικαίωμα χρήσης ενός τουριστικού καταλύματος - συνήθως δωματίου σε ξενοδοχείο - για ορισμένο διάστημα κάθε χρόνο.

Οπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ στο χώρο αυτό υπάρχουν εταιρίες που εφαρμόζουν παραπλανητικές μεθόδους πώλησης, προσεγγίζοντας τον καταναλωτή και επιχειρώντας να τον πείσουν «εν μια νυκτί» να υπογράψουν συμβόλαια για την αγορά χρονομεριδίων. Οι καταναλωτές σ' αυτές τις περιπτώσεις προσέρχονται μετά από πρόσκληση της εταιρίας ότι δήθεν έχουν κερδίσει ένα ταξίδι και πρέπει να ενημερωθούν γι' αυτό. Παρέχοντας ελλιπή και παραπλανητική πληροφόρηση, αποσπούν από τους καταναλωτές τις υπογραφές τους και ταυτόχρονα τους ζητείται να προκαταβάλουν ολόκληρο το ποσό - περίπου 2 εκατ. δρχ. - υπογράφοντας συναλλαγματικές μεταχρονολογημένες.

Επιπλέον, δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι ο νόμος προβλέπει το δικαίωμα υπαναχώρησης μέσα σε δέκα ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης ή με διάφορες δικαιολογίες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ώστε να περάσει το δεκαήμερο και να μην μπορεί ο καταναλωτής να ασκήσει το δικαίωμα της υπαναχώρησης. Η ΕΚΠΟΙΖΩ συμβουλεύει τους καταναλωτές:

  • Να μην υπογράφουν τίποτα χωρίς να το μελετήσουν πρώτα και χωρίς να είναι βέβαιοι για το περιεχόμενό του. Επίσης, να μην παρασύρονται από την «ευκαιρία» που τους προσφέρουν μετά από τετράωρη «πλύση εγκεφάλου» σε ένα ιδιαίτερα δελεαστικά διαμορφωμένο χώρο.
  • Να μη δέχονται να υπογράψουν συμβόλαιο χωρίς την παρουσία συμβολαιογράφου.
  • Να μη φεύγουν χωρίς να πάρουν μαζί τους το συμβόλαιο.
  • Να μη δίνουν προκαταβολή. Σ' αυτές τις πωλήσεις ο νόμος το απαγορεύει.
  • Να έχουν υπόψη ότι μπορούν να υπαναχωρήσουν μέσα σε δέκα μέρες χωρίς καμία εξήγηση, αρκεί να το γνωστοποιήσουν στην εταιρία με συστημένη επιστολή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ