Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τα διαπλεκόμενα και πάλι στο προσκήνιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαγκωνισμοί και οι συγκρούσεις των μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων, με έπαθλο την τεραστίων διαστάσεων λεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχει βγάλει στο «σφυρί» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εξελίξεις στην αλυσίδα της διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, είχαμε και χτες, καθώς ο μεγαλοεπιχειρηματίας Β.Βαρδινογιάννης, παρεμβαίνοντας στο καυτό σκηνικό της διανομής της δημόσιας λείας, επισκέφτηκε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο κέντρο της σύγκρουσης των οικονομικών συμφερόντων. Ο Γ.Παπαντωνίου συνέχισε και χτες τις γενικόλογες αναφορές για πιέσεις που ασκήθηκαν από κέντρα - τα οποία δεν κατονομάζει- για να κλείσει όπως όπως η συμφωνία μεταξύ της Εμπορικής και της Credit Agricole. Την ίδια στιγμή, όμως, παραδίδει την ΕΛΒΟ στα διαπλεκόμενα, εξέλιξη η οποία αποκαλύπτει το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τον νικητή του διαγωνισμού για την εξαγορά της ΕΛΒΟ, που κατά πασά πιθανότητα είναι το δίδυμο Κόκκαλης - Μυτιληναίος. Ετσι, ο επιχειρηματίας «πασπαρτού» Σ. Κόκκαλης βάζει για τα καλά το πόδι του και στις πολεμικές βιομηχανίες. Και όλα αυτά στη σκιά της ανοιχτής πλέον σύγκρουσης Κόκκαλη - Τεγόπουλου, όπου οι δύο πλευρές, αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, ενώ κατέφυγαν και στη Δικαιοσύνη.

Είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα όξυνση της σύγκρουσης διαφόρων μερίδων της οικονομικής ολιγαρχίας, στον αγώνα δρόμου που γίνεται για ισχυροποίηση της θέσης τους, στο σκηνικό τής μετα-ΟΝΕ εποχής. Εξελίξεις, οι οποίες γίνονται σε βάρος των ζωτικών συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Σχετικά με τη συνάντηση Παπαντωνίου - Βαρδινογιάννη, υπάρχει μια έμμεση παραδοχή από παράγοντες του υπουργείου, ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με παράγοντες αυτούς η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του μεγαλοεπιχειρηματία και συζητήθηκαν θέματα... πατρελαϊκής πολιτικής, αλλά και θέματα ευρύτερης οικονομικής πολιτικής. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη, τα τελευταία χρόνια φέρεται αρκετά αποδυναμωμένος σε οικονομική και πολιτική επιρροή, καθώς οι βασικοί ανταγωνιστές (Κόκκαλης - Λαμπράκης) έχουν κερδίσει έδαφος...

Στις... αόρατες δυνάμεις που πιέζουν για επίσπευση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, επανήλθε και χτες ο Γ. Παπαντωνίου, με αφορμή συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Παρά όμως τις συνεχείς προκλήσεις να αναφερθεί σε ονόματα, απέφυγε και πάλι να προβεί σε αποκαλύψεις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η σύγκρουση με τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, αλλά μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη σχέση μαζί τους, πάντα με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ετσι σε ερώτηση του δημοσιογράφου «ποιος σας πίεζε κ. Παπαντωνίου», ο τελευταίος απάντησε «δεν ξέρω, αυτό μπορεί να το υποθέσει ο καθένας», ενώ ξεκαθάρισε περισσότερο τη θέση του, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη σχέση Μέσων Ενημέρωσης και επιχειρήσεων. «Μην περιμένετε να κάνω τέτοιου είδους διευκρινίσεις. Ας το αφήσουμε»! ήταν η απάντηση του υπουργού. Κατά τον τελευταίο υπάρχει θέμα διαφάνειας και λειτουργίας του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος και, με αφορμή την αναθεώρηση του συντάγματος, πρότεινε την προώθηση νομοθετικού πλαισίου για το διαχωρισμό εξουσιών, αρμοδιοτήτων και διαφάνεια στις συναλλαγές.

Ο Κ.Μητσοτάκης

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε χτες ο Κ. Μητσοτάκης κατά του Γ. Παπαντωνίου απαντώντας στην κριτική που του είχε ασκήσει ο υπουργός πριν από λίγες μέρες. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον τρόπο που αντιδρά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κριτική που του ασκείται για τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ υποστήριξε πως η κριτική που ασκεί ο ίδιος «ουσιαστικά βοηθά την κυβέρνηση να πράξει το σωστό». Αναφερόμενος ειδικά στη στρατηγική συμφωνία της Εμπορικής με την Gredit Agricole επισημαίνει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Εμπορικής χαρακτήρισε τους όρους πώλησης αποικιακούς, ενώ την επόμενη μέρα από τη συμφωνία, η μετοχή της τράπεζας έχασε σε ένα πρωινό πάνω από 4% της αξίας της με ανάλογη ζημιά των μετόχων. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι πάνω από εκατό «άξια και υψηλόβαθμα στελέχη» παραμένουν στο ψυγείο για καθαρά κομματικούς λόγους, γεγονός, που κατά τον επίτιμο, αποτελεί αδίκημα απιστίας έναντι των μετόχων της τράπεζας. Και καταλήγει: «Η οικονομία είναι εθνική υπόθεση και όχι προσωπική υπόθεση του κ. Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου, οπορτουνιστής όπως είναι από τη φύση του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικοί άνδρες που λένε πάντα την αλήθεια όσο δυσάρεστη και αν είναι είναι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ηξεις αφήξεις» από την Gredit Agricole (2005-09-22 00:00:00.0)
Ικανοποιούν τις νόρμες των ρεντιέρηδων (2005-07-27 00:00:00.0)
Φήμες για την «Εμπορική Τράπεζα» (2005-03-08 00:00:00.0)
Φορομποναμάς για απορροφήσεις θυγατρικών (2004-05-15 00:00:00.0)
Ξεπούλημα - πρόκληση σε Κόκκαλη - Μυτιληναίο (2000-06-24 00:00:00.0)
Περί «αρπαχτών» (2000-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ