Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Συμφωνίες» κερδοφορίας των μονοπωλίων

Εχοντας διασφαλίσει τα υψηλά τους κέρδη σε βάρος των καταναλωτών και των ελαιοπαραγωγών και τα προνόμια που τους παρέχει η μονοπώληση της αγοράς, οι εταιρίες ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΣ και ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, που ελέγχουν το 70% της αγοράς ελαιολάδου, δέχτηκαν μετά από έκκληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα σε μείωση της τιμής του προϊόντος μέχρι 150 δρχ. το λίτρο. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από συνάντηση που είχε προχτές η αρμόδια υφυπουργός Μ. Αποστολάκη με εκπροσώπους των τριών εταιριών.

Το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρεί η κυβέρνηση, επικαλούμενη δήθεν ότι «δουλεύει» για την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων, αποκαλύπτει η κλοπή που κάνουν οι μεγάλες ελαιουργικές εταιρίες σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών, φτάνοντας να πωλούν το λάδι στη λιανική σε υπερδιπλάσια τιμή απ' ό,τι το αγοράζουν από τον παραγωγό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 1997 η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ήταν 1.200 δρχ. το λίτρο, πέρσι μειώθηκε στις 700 δρχ. περίπου, ενώ φέτος πωλείται κάτω από 600 δρχ. το λίτρο και στη λιανική το ελαιόλαδο ξεπερνάει τις 1.300 δρχ. το λίτρο. Σε τέτοια πλαίσια έγινε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τα μονοπώλια ελαιόλαδου, επιχειρώντας μια προσωρινή μείωση στη λιανική τιμή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους κυβερνητικούς στόχους για τον πληθωρισμό στα πλαίσια των δεσμεύσεών της απέναντι στην ΕΕ.

Ανάλογη «συμφωνία κυρίων» έκανε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης με τα μονοπώλια της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ και ΜΕΒΓΑΛ. Οπως ανακοινώθηκε, οι παραπάνω εταιρίες, που ήδη πωλούν το γάλα στη λιανική μέχρι και 380 δρχ. το λίτρο, τη στιγμή που από τους γαλακτοπαραγωγούς το αγοράζουν στις 120 δρχ., συμφώνησαν να μην αυξήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου την τιμή του γάλακτος. Του προϊόντος που πρακτικά μονοπωλούν σε όλη την αλυσίδα διακίνησης, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ