Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων του νομού. Σύμφωνα με το μέτρο που έχει παρθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων από τη Χαλκιδική προς άλλους νομούς όπως γινόταν κάθε καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες αιγοπρόβατα (υπολογίζεται ότι μόνο στη Σιθωνία υπάρχουν 23.000) αντιμετωπίζουν, λόγω και της μεγάλης ζέστης των ημερών, τη λειψυδρία και την έλλειψη τροφής. Οι παραγωγοί κάνουν έκκληση να ληφθούν επειγόντως μέτρα, γιατί το γάλα των αιγοπροβάτων ελαττώνεται σημαντικά και ζώα κινδυνεύουν να πεθάνουν, ενώ ολόκληρες περιοχές απειλούνται με γενική αποψίλωση, καθώς τα ζώα, αναζητώντας τροφή καταστρέφουν καθημερινά εκτάσεις πρασίνου. Μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό, αλλά και περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται, έγινε σύσκεψη στη Νομαρχία Χαλκιδικής και προτάθηκε ή να επιτραπεί η μετακίνηση των ζώων ή αυτά να θανατωθούν και να δοθεί αποζημίωση στους κτηνοτρόφους. Οσον αφορά τη μετακίνηση των ζώων, αυτή δεν μπορεί προς το παρόν να γίνει, αφού οι κτηνίατροι του νομού μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα αποφάσισαν να συνεχιστεί η καραντίνα.

Οπως δηλώνουν στο «Ρ» οι τοπικοί φορείς, υπήρξε αδράνεια από την πλευρά της πολιτείας και έτσι η κατάσταση παίρνει δραματικό χαρακτήρα. Οι επιπτώσεις στη βλάστηση θα είναι μεγάλες για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η λειψυδρία μπορεί να αφανίσει τα κοπάδια, τονίζουν. Αμεσα χρειάζεται να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και να δημιουργηθεί η υποδομή, προκειμένου να γίνει δυνατή η παραμονή μέσα στο καλοκαίρι των αιγοπροβάτων.

Οι φιλοζωικές και οικολογικές οργανώσεις, με ανακοίνωσή τους προτείνουν να δοθούν χρήματα για αγορά ζωοτροφών για τη συντήρηση και όχι την εξόντωση των ζώων. Επίσης, να πάρει το υπουργείο Γεωργίας επειγόντως μέτρα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, γιατί η κωλυσιεργία και η μη προστασία των κοπαδιών οδηγεί στην εξόντωση των ζώων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ