Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Εξευτελιστικές και οι 4 προσφορές

Και οι τέσσερις κοινοπραξίες, όπως προκύπτει από τις προσφορές και τους σχετικούς συνοδευτικούς όρους, επιδιώκουν να αποκτήσουν σε πρώτη φάση το 43% - και σύντομα τον πλήρη έλεγχο της ΕΛΒΟ -  αντί «πινακίου φακής»

Τέσσερις τελικά ήταν οι όμιλοι, όπως είχε γράψει ο «Ρ» στις 13 Ιούνη, που κατέθεσαν τις οικονομικές προσφορές τους για την αγορά του 43% των μετοχών της ΕΛΒΟ. Με τις προσφορές αυτές - που θεωρούνται εξευτελιστικές - οι υποψήφιες μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις επιδιώκουν να «βάλουν στο χέρι» μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες «αντί πινακίου φακής».

Χτες η Επιτροπή Αποκρατικοποίησης θα υπέβαλε τις προσφορές, με τις πρώτες εκτιμήσεις και σχόλια, στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Υπολογίζεται ότι εντός των προσεχών ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες οι όμιλοι που υπέβαλαν προσφορά είναι:

  • Η κοινοπραξία Κόκκαλη - Μυτιληναίου με προσφορά 4,15 δισ. δρχ., που με προϋποθέσεις μπορεί να ανέλθει σε 8,4 δισ.
  • Η κοινοπραξία «Synergy» (Συγγελίδης - Ζίλκα - Μπήτρος), 3,2 δισ., υπό προϋποθέσεις.
  • Η «Πετρόπουλος - Alco - Vickers», 3,15 δισ., χωρίς προϋποθέσεις.
  • Η γερμανική «Krauss Maffei», 3,8 δισ., υπό προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι αυτοί στρατηγικοί επενδυτές με τα ψίχουλα που προσφέρουν διεκδικούν το 43% των μετοχών της επιχείρησης, με προοπτική μέσα σε διάστημα 3 χρόνων να αποκτήσουν και δεύτερο πακέτο 17%, καθώς και το μάνατζμεντ της εταιρίας.

Από την πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ καταβάλλονταν όλη μέρα χτες προσπάθειες να κανονιστεί συνάντηση με τη Διυπουργική Επιτροπή για άμεση ενημέρωση για τις λεπτομέρειες των προσφορών και τη διευκρίνιση των κυβερνητικών προθέσεων, δεδομένου ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν, εάν επιβεβαιωθούν, αποτελούν, κατά την άποψη των συνδικαλιστών, σοβαρό κίνδυνο για χαριστική πράξη. Για το πέρασμα δηλαδή της μεγάλης αυτής και στρατηγικής σημασίας δημόσιας επιχείρησης στον έλεγχο ιδιωτών, με αστείο ποσό που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στην αξία της επιχείρησης.

Ο Παύλος Αρβανιτίδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, επισημαίνει με δήλωσή του στο «Ρ», ότι το Σωματείο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις προσφορές και το πώς αντιμετωπίζονται αυτές από τα κυβερνητικά επιτελεία. «Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις και την πορεία αποκρατικοποίησης. Μία μόνο συνάντηση είχε το σωματείο με τη Διυπουργική Επιτροπή πριν τις εκλογές στην οποία και έλαβε την υπόσχεση ότι οι εργαζόμενοι θα είχαν πλήρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις και έκτοτε ουδεμία επαφή». Πρόσθεσε δε ότι «εάν επιβεβαιωθούν τα νούμερα, οι γελοίες προσφορές, τότε επιβεβαιώνεται πως θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας μεγάλης βιομηχανίας με τα ίδια χρήματα που πληρώνουν για απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή για μια αγωνιστική περίοδο! Με τα χρήματα που προσφέρουν δεν αγοράζεται ούτε το οικόπεδο των εγκαταστάσεων της επιχείρησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «σφυρί» ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ (2012-08-11 00:00:00.0)
Δεν αναστέλλεται ο διαγωνισμός (2002-09-13 00:00:00.0)
Σε λίγες μέρες το νέο αφεντικό (2002-01-11 00:00:00.0)
Γιατί δε φοβούνται οι διαπλεκόμενοι (2000-09-13 00:00:00.0)
Χαρίζουν την ΕΛΒΟ στον Κόκκαλη (2000-06-17 00:00:00.0)
Στο ιδιωτικό κεφάλαιο με εξασφαλισμένα κέρδη (2000-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ