Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Μέσα στον Ιούλη η νομοθετική ρύθμιση

Τον Ιούλη θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων εξετάζεται η δυνατότητα οικονομικής αυτοτέλειας της επιτροπής. Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης είναι οι πόροι για το σκοπό αυτό να προέλθουν από τη χορήγηση μικρού ποσοστού στην επιτροπή από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων και μη εταιριών στο χρηματιστήριο. Επίσης, μελετάται και η αντικατάσταση εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μεταξύ άλλων την επιτροπή απασχολεί το θέμα των ορίων των αρμοδιοτήτων διαφόρων αρχών, όπως είναι η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η Επιτροπή Ενέργειας και η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και επιδιώκει να ξεκαθαριστούν αυτά τα όρια, καθώς όπως σημειώνεται μέχρι τώρα η επιτροπή αντιμετωπίζει συχνά πρόβλημα αρμοδιοτήτων κατά την εξέταση υποθέσεων που εμπίπτουν και στις αρμοδιότητες άλλων επιτροπών. Εξετάζεται, επίσης, η πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και τέλος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα αυξηθεί το ποσοστό μεριδίου της αγοράς που ελέγχουν οι προς συγχώνευση εταιρίες προκειμένου να είναι υποχρεωτική η έγκριση της επιτροπής από 25% σε 35%.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα από το ακριβές περιεχόμενο της νομοθετικής ή όποιας άλλης ρύθμισης γίνει, η κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεσή της να μετατρέψει και τυπικά και ουσιαστικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε εργαλείο διευκόλυνσης της πολιτικής της για «απελευθέρωση της αγοράς» και ενίσχυση των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ