Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Σέρνονται» σενάρια και αγωνία...

...όμως η αντιλαϊκή πολιτική δεν ...ανασχηματίζεται

Παρατείνεται η κουβέντα για τον ανασχηματισμό και η αγωνία των υπουργών και «υπουργήσιμων», που είναι οι μόνοι που ασχολούνται και αναπαράγουν τα σχετικά σενάρια, καθώς ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ανασχηματισμός όποτε και αν γίνει θα είναι μία από τα ίδια.

Οσοι υπουργοί ή υφυπουργοί και αν μετακινηθούν ή αλλάξουν, το μόνο βέβαιο είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι «αμετακίνητη».

Σίγουρο είναι επίσης ότι με τον ανασχηματισμό, που σύμφωνα με τις νεότερες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, «δε θα γίνει ούτε αυτή την εβδομάδα», ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να διορθώσει «δυσλειτουργίες» του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό στην κατεύθυνση της ταχύτερης υλοποίησης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ο πρωθυπουργός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τις «αποδόσεις» των υπουργών και των υφυπουργών στον τομέα αυτό και αυτές θα πρυτανεύσουν για τη σύνθεση του «νέου» κυβερνητικού σχήματος. Ξεχωριστή σημασία προσλαμβάνει η προεξοφλούμενη είσοδος της Ντ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση, καθώς ο υπουργικός θώκος που θα της δοθεί θα επιτρέψει την εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων για την κυβερνητική πολιτική και τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Η παράταση της φημολογίας, εν πολλοίς κατευθυνόμενης και από το Μέγαρο Μαξίμου, για τον «επικείμενο» ανασχηματισμό έχει προκαλέσει ανεπιθύμητες «παρενέργειες» στο «παραγόμενο κυβερνητικό έργο», καθώς αρκετοί υπουργοί δεν αισθάνονται ασφαλείς στην «καρέκλα» τους. Αυτός είναι ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να εκτονώσει τις πιέσεις από την εντεινόμενη ανασχηματολογία, χωρίς ωστόσο να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Αν και την περασμένη βδομάδα από το Μέγαρο Μαξίμου «διέρρεαν» ότι η αυριανή Τετάρτη ήταν μέρα - ορόσημο, χτες δήλωναν ότι ο ανασχηματισμός δε θα γίνει αυτή τη βδομάδα.

«Ο,τι έχω πει για τον ανασχηματισμό ισχύει», απάντησε (δίχως να απαντήσει...) ο Θ. Ρουσόπουλος στις σχετικές ερωτήσεις, φροντίζοντας ταυτόχρονα να στείλει ένα μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι «υπάρχουν υπουργοί που δε δουλεύουν».

Να διασκεδάσει τις φήμες που τον θέλουν «εκτός» του νέου κυβερνητικού σχήματος επιχείρησε χτες ο Π. Παναγιωτόπουλος, εμφανιζόμενος σχεδόν βέβαιος για την παραμονή του στην κυβέρνηση, εξαιτίας της συνεισφοράς του στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων! Συγκεκριμένα, ο υπουργός Απασχόλησης καυχήθηκε γιατί «είναι από τους υπουργούς που το έργο του αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των διαρθρωτικών αλλαγών της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών και οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ». Και πρόσθεσε: «Κάνω τη δουλιά μου κι έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Ο Καραμανλής έχει βέβαια τον πρώτο λόγο. Οταν κρίνει ότι πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές θα το κάνει. Ξέρω τα κριτήρια αξιολόγησής του και τα εμπιστεύομαι».

Το «πλαίσιο» του ανασχηματισμού έδωσε ο Β. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας (στον «Φλας») ότι «ο ανασχηματισμός εντάσσεται σε ένα πλαίσιο θεσμικών παρεμβάσεων με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα η κυβέρνηση και πιο αποτελεσματικά». Αυτό που σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΕ έχει σημασία είναι «πώς το σχήμα θα δουλέψει καλύτερα και πώς οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές δράσεις μας θα είναι πιο συντονισμένες».

Υπέρ της εισόδου της Ντ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση τάχθηκε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ν. Καραχάλιος, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν είναι κακό να χαρακτηριστεί και ανασχηματισμός της Ντόρας Μπακογιάννη», γιατί όπως είπε (στον «Σκάι») «η κα Μπακογιάννη είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα μας στελέχη, είναι μια γυναίκα και μία πολιτικός με διεθνή ακτινοβολία, επομένως η είσοδός της στην κυβέρνηση θα προσθέσει αυτήν την ακτινοβολία και σε όλα τα άλλα κυβερνητικά στελέχη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ