Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κριτήριο ψήφου το ποιο κόμμα στηρίζει ποιον συνδυασμό

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «Αλφα»

Ενα μεγάλο τμήμα της συνέντευξης που έδωσε προχτές στο ραδιόφωνο του «Αλφα», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αφορούσε στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ας δούμε το διάλογό της με τον δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη:

- Να έρθουμε λίγο και στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, που έρχονται. Φαντάζομαι και μετά τον ανασχηματισμό θα αρχίσουν τα κόμματα να ασχολούνται πιο ουσιαστικά με την παρέμβασή τους. Γιατί τα κόμματα ασχολούνται τόσο πολύ με την τοπική κοινωνία, ακόμα και στη λογική της επιλογής των προσώπων που θα διαμορφώσουν συνθήκες στις γειτονιές, στις πόλεις, στις νομαρχίες; Γιατί δεν μπαίνουμε σε μια άλλη λογική επιτέλους, οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν και φυσικά τα κόμματα να συνδράμουν με τις τοπικές τους οργανώσεις; Γιατί να υπάρχει το «χρίσμα»; Αυτό δεν το έχω καταλάβει.

- «Το ότι όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως προσανατολισμών, στρατηγικής και φυσιογνωμίας, ασχολούμαστε με τις εκλογές και μάλιστα ασχολούμαστε με τη σύνθεση των ψηφοδελτίων και τους επικεφαλής, αυτό δείχνει και επιβεβαιώνει τον πολιτικό χαρακτήρα της μάχης των τοπικών εκλογών. Και όταν λέω ασχολούμαστε, να το πω καθαρά. Το ΚΚΕ αποφασίζει, προτείνει, εάν υπάρχουν συνεργαζόμενοι παίρνει τη γνώμη τους - δεν μπορεί να μην την πάρει - και βέβαια ο τελικός κριτής είναι αυτός που ψηφίζει. Δεν μπορείς να επιβάλλεις σε κανέναν την ψήφιση του ψηφοδελτίου. Ακριβώς ο τρόπος διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, όπως είναι από τότε που εμφανίστηκε ο θεσμός, και έτσι θα είναι και τα επόμενα χρόνια, επιβεβαιώνει τον πολιτικό χαρακτήρα της μάχης των εκλογών. Διότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα τμήμα, ένας μηχανισμός, να το πω έτσι - και μάλιστα έχει εξελιχθεί και σε πολύ γραφειοκρατικό - ένας μηχανισμός άσκησης της γενικότερης πολιτικής. Τα προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τα γενικά προβλήματα με την τοπική έκφραση που έχουν. Αρα, λοιπόν, αφού είναι πολιτική μάχη, γιατί να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας; Και μάλιστα όποια κόμματα μιλάνε για τις τοπικές κοινωνίες, κοροϊδεύουν τις λεγόμενες τοπικές κοινωνίες.

Εμείς λέμε καθαρά: Η μάχη είναι πολιτική. Είναι άλλο πράγμα ότι εμείς θα πάρουμε τη γνώμη των μελών του Κόμματος, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τη γνώμη των φίλων και οπαδών, θα πάρουμε υπόψη αν τα πρόσωπα που προτείνονται είναι άνθρωποι που έχουν μία δραστηριότητα τοπική, τους ξέρουν, ή αν δεν τους ξέρουν πάρα πολύ, να σκεφτούμε γιατί δεν τους ξέρουν, θα πάρουμε υπόψη να είναι άνθρωποι ικανοί, αλλά οι εκλογές δεν παύουν να είναι πολιτικές.

Αρα, λοιπόν, θα πρέπει κανείς να κρίνει τους συνδυασμούς από το ποιο κόμμα τους στηρίζει. Και θέλω και να προσθέσω κάτι. Δυστυχώς, τα προγράμματα που προβάλλουν οι τοπικοί συνδυασμοί, τα γραπτά προγράμματα δηλαδή, ή ακόμα και διάφορες διακηρύξεις, τώρα πια, το 2006 δεν αποτελούν κριτήριο. Αμα θα πάρετε τώρα τα τοπικά προγράμματα που προβάλλονται, είναι όλα φιλολαϊκά, τάζουν λαγούς με πετραχήλια, ενώ στην πραγματικότητα μόλις εκλεγούν οι δήμαρχοι, αν είναι με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - εδώ θα προσθέσω με ακόμα μεγαλύτερη δυνατή φωνή και του Συνασπισμού, οποίος ήταν κομμάτι σήμερα της διοίκησης, δηλαδή πολιτεύτηκε ακριβώς το ίδιο με τα άλλα κόμματα - τα προγράμματα μπορεί να είναι έτσι, η πολιτική όμως που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές θα είναι ανάλογα με την κυρίαρχη πολιτική.

Υπάρχει και το εξής ζήτημα: Αποκρύβονται οι αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το '94 και μετά έχουν γίνει σημαντικές αρνητικές αλλαγές, θεσμικές αλλαγές, νομοθετικές αλλαγές, όπου κανένας δήμαρχος ή νομάρχης δεν αποκαλύπτει στο λαό τι λένε αυτές οι αλλαγές. Π.χ. το δικαίωμα της τοπικής φορολογίας, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η σύμπραξη με τους επιχειρηματίες, η λεγόμενη ανταποδοτικότητα, δηλαδή πληρώνεις - παίρνεις. Αυτά αποκρύπτονται».

Η μάχη των εκλογών για το ΚΚΕ έχει αρχίσει

- Εχετε καταλήξει; Για τους βασικούς δήμους, για την Υπερνομαρχία Αθηνών, για το δήμο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης;

- «Εμείς ακολουθούμε μία - είναι και λίγο χρονοβόρα - εσωκομματική διαδικασία, δηλαδή τα μέλη του Κόμματος δε θα πληροφορηθούν τους υποψηφίους από το "Ριζοσπάστη" ή από μια δήλωση δική μου ή από ανακοινώσεις Τύπου. Συζητάνε πρώτα, ενημερώνονται, ξέρουν τα κριτήρια. Κατ' αρχήν παίρνουμε γνώμες για τους πολύ κεντρικούς δήμους συζητάει και η ΚΕ, για ένα μικρό αριθμό δήμων και αποφασίζει για όλους τους άλλους δήμους, ακόμα και για τις νομαρχίες. Ακόμα η ΚΕ ενημερώνεται κι αν υπάρχει κάποιο μέλος της ΚΕ που μπορεί να έχει μια διαφορετική γνώμη, μπορεί να την πει και να συζητηθεί, αλλά βασικά οι τοπικές οργανώσεις αποφασίζουν. Αλλά για μεγάλους δήμους και νομαρχίες, που κατά κάποιον τρόπο, ας πούμε έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα, συζητάει και η ΚΕ. Και συνήθως η ΚΕ εγκρίνει και προτάσεις που έρχονται ή διαλέγει ανάμεσα σε προτάσεις.

Να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Δε σημαίνει ότι η Νομαρχία Αττικής, του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθήνας - Πειραιά έχει παραπάνω αξία από τη Νομαρχία των Ιωαννίνων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η ΚΕ, επειδή προτείνονται υποψήφιοι ή χρειάζεται να είναι υποψήφιοι που έχουν ένα γενικότερο καταμερισμό, έχει ένα βαρύνοντα ρόλο».

- Το όνομα της κ. Κανέλλη, που ακούγεται, το συζητάτε, το σκέφτεστε για το Δήμο της Αθήνας; Είχα μάλιστα και μία δημοσκόπηση, της ALCO νομίζω ήταν, που κερδίζεται και ο Δήμος ακόμα με αυτά τα ποσοστά!

- «Δε θα μπω σε αυτή τη λογική. Οταν θα ενημερωθείτε, μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας».

- Εγώ να πω τη γνώμη μου;

- «Κι εσείς και όλος ο κόσμος. Θα ανακοινώσουμε τους υποψηφίους, μόλις θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και ενημερωθεί η ΚΕ ότι δεν έχει προκύψει κάποιο ζήτημα από την εσωκομματική διαδικασία».

- Είναι σε εξέλιξη, δηλαδή;

- «Ναι. Γιατί αν δεν τελειώσει, μπορεί π.χ. από την εσωκομματική διαδικασία (και δεν είναι θέμα πλειοψηφίας - μειοψηφίας) να έρθει μια νέα πρόταση ή κάποιοι να έχουν ορισμένες παρατηρήσεις. Η ΚΕ θα τις συζητήσει, μπορεί να εμμείνει στην πρότασή της ή μπορεί και να την αλλάξει...».

- Πότε θα είστε έτοιμοι εσείς;

- «Δεν μπορώ τώρα να προσδιορίσω χρονικά, αλλά δε θα περάσει και πολύς καιρός. Ομως, να ξεκαθαρίσω: Τη μάχη την έχουμε ξεκινήσει. Οταν μιλάμε για την Παιδεία, για την Υγεία, όταν αρνούμαστε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αρνούμαστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πουλάει τομείς της στους επιχειρηματίες, όταν μιλάμε για το περιβάλλον, για το συγκοινωνιακό, για το κυκλοφοριακό, για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αυτά δεν είναι θέματα της μάχης των τοπικών εκλογών;».

- Αυτά είναι και θέματα της Αναθεώρησης και μέσω του Συντάγματος θα προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές.

- «Οχι. Ολες μας οι θέσεις για την ανεργία, για την ακρίβεια, για την αντισεισμική θωράκιση κλ.π., συνδέονται με τις τοπικές εκλογές, άρα αυτό που απομένει να ολοκληρωθεί είναι βέβαια και η διαμόρφωση των τοπικών ψηφοδελτίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 15ης ΟΚΤΩΒΡΗ 2006 (2006-10-17 00:00:00.0)
Στόχος η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης (2005-12-06 00:00:00.0)
Στόχος η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων (2005-12-01 00:00:00.0)
Μάχη παντού! (2005-11-03 00:00:00.0)
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικεί (2003-08-01 00:00:00.0)
Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών (2002-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ