Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και η «διεθνής βοήθεια»

Και, βέβαια, η εταιρία «Louis Berger» δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πρόσφατα το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, υπάρχουν γύρω στους 3-4.000 υψηλόμισθοι «σύμβουλοι» της κατοχικής αφγανικής κυβέρνησης, που αμείβονται με 500 έως 1.000 δολάρια ημερησίως, χώρια τα κάθε λογής «προνόμια» και «δώρα».

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Αμερικανοί, οι οποίοι πληρώνονται από την αμερικανική βοήθεια και είναι συμβεβλημένοι με εταιρίες, όπως οι «Bearing Point», «Louis Berger», ή η «Rendon», των οποίων το κοινό στοιχείο είναι πως όλες τους χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους. Στη δεύτερη κατηγορία υψηλόβαθμων περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε εταιρίες «ασφάλειας και προστασίας», που κυριολεκτικά πλουτίζουν στην Καμπούλ και στην υπόλοιπη χώρα. «Στην πλειονότητά τους πρόκειται για Αμερικανούς και Βρετανούς, πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι αμείβονται με 8.000 έως 10.000 δολάρια το μήνα», τονίζουν δυτικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, όσοι εκ των Αφγανών έχουν την τύχη να βρουν μια θέση εργασίας στους προαναφερόμενους τομείς και στα όποια έργα «ανοικοδόμησης» αμείβονται με μερικές δεκάδες δολάρια το μήνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ