Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΣΤΑΝΙΣΕΦ
«Σύμπτωση απόψεων» για Κόσσοβο

Σύμπτωση απόψεων για τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και ειδικά για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου διαπιστώθηκε μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του Βούλγαρου ομολόγου του, Σεργκέι Στανίσεφ.

Στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση που είχαν χτες οι δύο ηγέτες στο Μέγαρο Μαξίμου τάχθηκαν υπέρ της «ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», στο όνομα της «εμπέδωσης της σταθερότητας στην περιοχή, μέσω της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων». Ειδικά για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του, η οποία αφήνει ορθάνοιχτη την προοπτική της ανεξαρτητοποίησης. Τη θέση αυτή την «εμπλουτίζει» με πλήθος αρχές και αξίες περισσότερο για να θολώνει τα νερά. «Η σαφής θέση της Ελλάδος είναι υπέρ ενός πολυπολιτισμικού Κοσσόβου, που θα σέβεται τα ανθρώπινα και τα μειονοτικά δικαιώματα», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας: «Το αποτέλεσμα της διεθνούς προσπάθειας για τη διαμόρφωση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσόβου πρέπει να είναι συμβατό με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να προάγει τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στην «οικονομική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών με την αναφορά ότι οι οικονομικές συναλλαγές τους πρώτους οκτώ μήνες του 2005 ήταν πάνω από 14 δισ. ευρώ και ότι η Ελλάδα είναι «δεύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία». Εμφανίστηκε μάλιστα πρόθυμος να δημιουργήσει «τις κατάλληλες προϋποθέσεις σε νομοθετικό και διαρθρωτικό επίπεδο» για την παραπέρα προσέλκυση ελληνικών «επενδύσεων».

Ομως, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), μόλις το 5,9% των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία κατά το 11μηνο του 2005, προερχόταν από την Ελλάδα, η οποία «υποχώρησε» στην τέταρτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων «ξένων επενδυτών» στο γειτονικό κράτος γι' αυτό το διάστημα.

Την «πρωτοκαθεδρία» διατήρησε η Αυστρία, με άμεσες επενδύσεις 466,5 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 30,9% επί του συνόλου, ενώ ακολούθησαν - κατά σειρά - η Μεγάλη Βρετανία με 215,9 εκατ. ευρώ (14,3%), η Ελβετία με 191,7 εκατ. ευρώ (12,7%), η Ελλάδα με 89,1 εκατ. ευρώ (5,9%) και η Ιταλία με 58,9 εκατ. ευρώ (ποσοστό 3,9% επί του συνόλου).

Στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2005, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία ανήλθαν στα 1,509,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ελαφρά μείωση, σε σχέση με τα 1,526,5 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2004. Στο σύνολο του παρελθόντος έτους, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 7,1% του ΑΕΠ, έναντι 7,9% το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ