Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το Αφγανιστάν...

Τέσσερα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Η χώρα παραμένει υπό ΝΑΤΟική στρατιωτική κατοχή, το αντάρτικο των Tαλιμπάν συνεχίζεται και ο αφγανικός λαός πορεύεται στο μαρτυρικό Γολγοθά του. Κι ενώ το Αφγανιστάν ξανάγινε η πρώτη στον κόσμο χώρα-παραγωγός οπίου, οι διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις - κύρια, αμερικανικές - που έχουν αναλάβει την «ανοικοδόμηση» της χώρας αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Το συμπέρασμα δεν είναι δικό μας. Ομολογείται από τον διοικητή της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), Ζαν Μαζουρέλ, ο οποίος διαπιστώνει πακτωλό προμηθειών, υπέρογκες αμοιβές, υπερτιμολογήσεις και διαφθορά. Σύμφωνα με τον Ζαν Μαζουρέλ, «τουλάχιστον, το 35-40% της βοήθειας διασκορπίζεται με τον πλέον ακατάλληλο τρόπο». Κι όταν λέει το αφεντικό της ΠΤ «βοήθεια», εννοεί τα 10 δισ. δολάρια, που έχουν διοχετευτεί στο Αφγανιστάν από τα τέλη του 2001 μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η αμερικανική εταιρία «Louis Berger», μία από τις πλέον προνομιούχες της βοήθειας, κατασκεύασε ή ανακαίνισε 533 κτίρια (σχολεία ή κλινικές) χρεώνοντάς τα προς 226.000 δολάρια έκαστο, ενώ η αφγανική κυβέρνηση υπολόγιζε το κόστος του κάθε έργου μόλις στα 50.000 δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ