Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρέμβαση Παπαδόπουλου στον Ανάν
  • Συμφωνία για συνάντηση το Μάρτη
  • Ανησυχία Βρετανών για βέτο Λευκωσίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με αντικείμενο τις τουρκικές προτάσεις για ένα νέο σχέδιο δράσης στο Κυπριακό. Η συνομιλία έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και κράτησε 35 λεπτά.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, υπέδειξε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η πρόσφατη δήλωση Ερντογάν - Γκιουλ συνιστά επανάληψη πρότασης από το παρελθόν, με θέσεις που δεν έγιναν δεκτές από τη διεθνή κοινότητα ούτε από καμιά άλλη πλευρά. Ο Κόφι Ανάν ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι δε χαιρέτισε την πρόταση, αλλά απλώς ανέλαβε να τη μελετήσει.

Την επικοινωνία αποκάλυψε η εφημερίδα «Χαραυγή», δημοσιοποιώντας ακόμα το γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο ΓΓ συμφώνησαν να συναντηθούν το Μάρτη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αναλόγως του προγράμματος του Κ. Ανάν. Συμφωνήθηκε, επίσης, να συνεχιστεί η μεταξύ τους επικοινωνία, με στόχο την προώθηση της έναρξης νέου γύρου διαβουλεύσεων στο Κυπριακό. Αλλωστε ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε από τον Κ. Ανάν να επισπεύσει το διορισμό μόνιμου αντιπροσώπου, ο οποίος «να προετοιμάσει καλά» νέες συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση «πρότεινε» άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων στην Κύπρο και τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας, Τουρκίας, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει την εισήγηση για την τετραμερή, γιατί αναβαθμίζει το ψευδοκράτος στο επίπεδο κράτους ισότιμου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και απαντά ότι το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και δεν έχει να κάμει τίποτε με τα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Το δημοσίευμα της «Χαραυγής» επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Δήλωσε μάλιστα ότι στόχος της επικοινωνίας ήταν να ακούσει ο Ανάν τις θέσεις του ιδίου και της κυβέρνησης για τις προτάσεις Γκιουλ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια ήταν η θέση του Ανάν απέναντι στις τουρκικές προτάσεις, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκρίθηκε: «Σαφής και κατηγορηματική. Μου είπε δυο ή τρεις φορές στη διάρκεια της συνομιλίας μας, που διάρκεσε περίπου 35 λεπτά: "Εγώ δεν έχω ακόμα τοποθετηθεί, θα μιλήσω με όσους κρίνω ότι έχουν ενδιαφέρον για το θέμα και εμπλέκονται, για να αποφασίσω εάν θα αναλάβω οποιονδήποτε ρόλο γι' αυτό το θέμα ή όχι"».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν εγκατέλειψε το δικαίωμα άσκησης βέτο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Εάν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, σίγουρα θα ασκηθεί βέτο, τόνισε αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι οι Βρετανοί ανησυχούν, γνωρίζοντας πως η Κύπρος έχει και μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αυτό. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, χαρακτηρίζει το δικαίωμα του βέτο μεγάλο όπλο στα χέρια της Λευκωσίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Δηλώσεις Ερντογάν

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να πάρει πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Είναι καιρός η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να κάνει βήματα προς τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό», είπε ο Τ. Ερντογάν επιστρέφοντας από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ.

Αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Ross Wilson (Ρος Γουίλσον), παρατήρησε χτες στην τουρκική τηλεόραση ότι η τύχη της «σημαντικής» - όπως είπε - τουρκικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό «εξαρτάται από τα βήματα που θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά». Η κυπριακή κυβέρνηση «θα πρέπει τουλάχιστον να γνωστοποιήσει στο ΓΓ του ΟΗΕ επί ποιας βάσης είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιο βήμα», είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε, άλλωστε, χτες ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα και τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν περαιτέρω συνομιλίες επί του σχεδίου δράσης.

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, του είπε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα ανοίγματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ