ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Σκαρφάλωσε» στα 87 δισ. ευρώ

Ελέω των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών, ο δανεισμός των νοικοκυριών αυξάνει με ρυθμό 1,4 δισ. ευρώ το μήνα

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς της τάξης του ενός δισ. ευρώ το μήνα συνεχίζει να αυγαταίνει και για το 2007 ο επίσημος δανεισμός των λαϊκών νοικοκυριών, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν και παραμένει ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών. Στο τέλος Γενάρη του 2007, τα συσσωρευμένα δάνεια των νοικοκυριών (καταναλωτικά και στεγαστικά) άγγιξαν τα 87 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη προμηνύεται η συνέχεια. Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός τραπεζικού δανεισμού, τότε στο τέλος του 2007 τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες θα έχουν εκτιναχτεί σε περίπου 98 δισ. ευρώ. Θα αντιπροσωπεύουν, δηλαδή, το 47% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά από 44% του ΑΕΠ το έτος 2006.

Να σημειωθεί εδώ πως η μάζα του δανεισμού, που δημοσιοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι υποεκτιμημένη, καθώς δεν περιλαμβάνει τις λογιστικές διαγραφές δανείων σε οριστική καθυστέρηση μετά από τις σχετικές εντολές και τα μέτρα ελέγχου που παίρνει η κεντρική τράπεζα. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης - αφού ληφθούν υπόψη οι λογιστικές διαγραφές - φτάνει σε 25,1%.

Η διάρθρωση του δανεισμού - Γενάρης 2007 - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η παρακάτω:

  • Νοικοκυριά: Η συνολική μάζα του δανεισμού έφτασε σε 86,94 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ στο μήνα Γενάρη του 2006. Ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αύξησης ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ και το ποσοστό αύξησης - συμπεριλαμβανομένων των «διαγραφών» - διαμορφώνεται σε 25,1%. Τα στεγαστικά δάνεια διογκώθηκαν σε 57,9 δισ. ευρώ (από 46,2 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2006) με αύξηση 25,5%. Τα καταναλωτικά δάνεια έφτασαν σε 26,87 δισ. ευρώ (από 22 δισ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 24,1%.
  • Επιχειρήσεις: Η μάζα του δανεισμού τους μαζί με τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων φτάνει σε 92,5 δισ. ευρώ (από 80,9 δισ. ευρώ) με αύξηση 15,4%.
  • Το σύνολο των δανείων (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνει σε 180 δισ. ευρώ ή περίπου 92% του ΑΕΠ.
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντιμέτωποι και με τη λειψυδρία

Το πρόβλημα - που θα προκαλέσει και μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών - εξετάστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Μετά τη μείωση του εισοδήματός τους με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οι καλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας θα αντιμετωπίσουν τώρα και τον περιορισμό της άρδευσης των χωραφιών τους που σημαίνει μειωμένη απόδοση της ήδη μειωμένης παραγωγής και συνεπώς ακόμη πιο μικρό αγροτικό εισόδημα. Οι παραγωγοί ανησυχούν και για το ενδεχόμενο της διακοπής ποτιστικών καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι, τα σιτηρά, το βαμβάκι στις αγροτικές περιοχές όπου είναι έντονο το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Οπως προκύπτει μετά από τη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας θα πάρουν άμεσα μέτρα μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει μείωση των υδάτων σε όλους τους υδροφόρους ορίζοντες της Βόρειας Ελλάδας (μόνο στην Κεντρική Μακεδονία παρατηρείται έλλειμμα 200 εκατ. κυβικών μέτρων νερού). Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, θα είναι η μείωση των ωρών άρδευσης, η απαγόρευση της άρδευσης τις μεσημεριανές ώρες, η «αστυνόμευση» των αγροτών και κατά τη διάρκεια της επιτρεπόμενης άρδευσης των χωραφιών και η διακοπή της καλλιέργειας των υδροφόρων χωραφιών, όπου θα κριθεί αναγκαίο, καθώς και αποζημίωση των παραγωγών.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, πτώση των υδροφόρων οριζόντων κατά 1 - 6 μέτρα και μείωση των νερών των πηγών, από 20% - 80% σε σχέση με πέρσι, παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα υφαλμύρωσης σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ μειωμένες είναι οι δυνατότητες για αξιοποίηση των νερών μεγάλων ποταμών (Αξιός, Αλιάκμονας) και των λιμνών της περιοχής (Πολυφύτου). Ακόμη τα παλιά αρδευτικά δίκτυα που έχουν αφεθεί στην τύχη τους ευθύνονται σε ορισμένες περιπτώσεις για απώλειες νερού έως 50%.

Στις προτάσεις που κατατέθηκαν για να εξεταστούν άμεσα από την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται η αξιοποίηση πηγών άρδευσης, όπως ο ποταμός Λουδίας με δυνατότητα χρήσης 100.000 κυβικών μέτρων τη μέρα, η κατασκευή χωμάτινων δεξαμενών για τα όμβρια ύδατα, η κατασκευή έργων υποδομής σε αντλιοστάσια, αρδευτικά δίκτυα, κατασκευή μικρών φραγμάτων κ.λπ. Στην ουσία, πρόκειται για έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια πριν η κατάσταση φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο. Πάντως, μέχρι να γίνουν και να μπορέσουν να αποδώσουν (;) τα μέτρα, οι παραγωγοί της περιοχής θα είναι αυτοί που θα την πληρώσουν για μια ακόμη φορά.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΗ
Η κερδοσκοπία συνεχίζεται και χωρίς καύσιμα...

Εξαρση της κερδοσκοπίας καταδεικνύουν και για το μήνα Μάρτη, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), για την πορεία του πληθωρισμού, που συνεχίζει να τρέχει με ρυθμό γύρω από το 3%.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τιμών τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα πάντα με τις καταγραφές των υπηρεσιών της ΕΣΥΕ, ήταν τα ακόλουθα:

  • Το Μάρτη, συγκριτικά με το Φλεβάρη, σημειώθηκε μία πολύ μεγάλη άνοδος του γενικού επιπέδου των τιμών, που έφτασε το 2,3% (τα ίδια επίπεδα αύξησης καταγράφηκαν και για τους αντίστοιχους μήνες του 2006), η οποία, εν μέρει μπορεί να ερμηνευτεί από την επαναφορά των τιμών στα προ εκπτώσεων επίπεδα.
  • Το Μάρτη του 2007 συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2006, το γενικό επίπεδο τιμών, αυξήθηκε 2,6%, έναντι 3,3% που είχε αυξηθεί το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Μάρτης 06/ Μάρτης 05).
  • Σε μέσα επίπεδα (Απρίλης 2006 μέχρι Μάρτη 2007, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο 2005-2006), το γενικό επίπεδο τιμών σημείωσε αύξηση 3%, έναντι αύξησης 3,5% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή με προπέρσινη περίοδο.

Η κάμψη που εμφανίζει το γενικό επίπεδο τιμών, οφείλεται κυρίως στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες μεταξύ Μάρτη 2007 προς Μάρτη 2006, έχουν υποχωρήσει κατά 10,6%. Η μείωση αυτή αντανακλάται στις δύο ομάδες αγαθών και υπηρεσιών - από τις 12 συνολικά που απαρτίζουν το γενικό δείκτη - οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τις τιμές του πετρελαίου: Στη «Στέγαση» (σε ετήσια βάση φέτος το Μάρτη αυξήθηκε 1,2% έναντι 7,2% το Μάρτη του 2006) και τις «Μεταφορές» (το Μάρτη του 2007 αυξήθηκε 1,2% έναντι 4% το Μάρτη του 2006). Αντίθετα, στις υπόλοιπες οκτώ ομάδες, οι ετήσιες αυξήσεις τιμών, ήταν υψηλότερες το Μάρτη του 2007, σε σχέση με το 2006, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες συνεχίζουν την κερδοσκοπική τους επίθεση κατά των λαϊκών εισοδημάτων, παρά το γεγονός ότι σήμερα εκλείπει η αιτιολογική βάση, της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία, δεν ήταν τελικά παρά πρόσχημα για να δικαιολογηθεί το κύμα ανατιμήσεων που είχε σημειωθεί καθόλη την περίοδο του 2006.

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Σε αστρονομικά ποσά ο τζόγος

Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίστηκε ο τζόγος με τα κρατικά ομόλογα στην «Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων» (ΗΔΑΤ), εκεί όπου οι τράπεζες συναλλάσσονται είτε για λογαριασμό τους είτε για λογαριασμό πελατών τους, όπως των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μήνα Μάρτη του 2007 ο τζίρος έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 62,5 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί σε τζόγο ύψους 2,5 δισ. ευρώ τη μέρα! Στην ίδια περίοδο οι αποδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου συνέχισαν να ενισχύονται ακολουθώντας τις αντίστοιχες τάσεις στην ευρωζώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ