Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντιμέτωποι και με τη λειψυδρία

Το πρόβλημα - που θα προκαλέσει και μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών - εξετάστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Μετά τη μείωση του εισοδήματός τους με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οι καλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας θα αντιμετωπίσουν τώρα και τον περιορισμό της άρδευσης των χωραφιών τους που σημαίνει μειωμένη απόδοση της ήδη μειωμένης παραγωγής και συνεπώς ακόμη πιο μικρό αγροτικό εισόδημα. Οι παραγωγοί ανησυχούν και για το ενδεχόμενο της διακοπής ποτιστικών καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι, τα σιτηρά, το βαμβάκι στις αγροτικές περιοχές όπου είναι έντονο το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Οπως προκύπτει μετά από τη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας θα πάρουν άμεσα μέτρα μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει μείωση των υδάτων σε όλους τους υδροφόρους ορίζοντες της Βόρειας Ελλάδας (μόνο στην Κεντρική Μακεδονία παρατηρείται έλλειμμα 200 εκατ. κυβικών μέτρων νερού). Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, θα είναι η μείωση των ωρών άρδευσης, η απαγόρευση της άρδευσης τις μεσημεριανές ώρες, η «αστυνόμευση» των αγροτών και κατά τη διάρκεια της επιτρεπόμενης άρδευσης των χωραφιών και η διακοπή της καλλιέργειας των υδροφόρων χωραφιών, όπου θα κριθεί αναγκαίο, καθώς και αποζημίωση των παραγωγών.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, πτώση των υδροφόρων οριζόντων κατά 1 - 6 μέτρα και μείωση των νερών των πηγών, από 20% - 80% σε σχέση με πέρσι, παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα υφαλμύρωσης σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ μειωμένες είναι οι δυνατότητες για αξιοποίηση των νερών μεγάλων ποταμών (Αξιός, Αλιάκμονας) και των λιμνών της περιοχής (Πολυφύτου). Ακόμη τα παλιά αρδευτικά δίκτυα που έχουν αφεθεί στην τύχη τους ευθύνονται σε ορισμένες περιπτώσεις για απώλειες νερού έως 50%.

Στις προτάσεις που κατατέθηκαν για να εξεταστούν άμεσα από την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται η αξιοποίηση πηγών άρδευσης, όπως ο ποταμός Λουδίας με δυνατότητα χρήσης 100.000 κυβικών μέτρων τη μέρα, η κατασκευή χωμάτινων δεξαμενών για τα όμβρια ύδατα, η κατασκευή έργων υποδομής σε αντλιοστάσια, αρδευτικά δίκτυα, κατασκευή μικρών φραγμάτων κ.λπ. Στην ουσία, πρόκειται για έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια πριν η κατάσταση φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο. Πάντως, μέχρι να γίνουν και να μπορέσουν να αποδώσουν (;) τα μέτρα, οι παραγωγοί της περιοχής θα είναι αυτοί που θα την πληρώσουν για μια ακόμη φορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ