Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
Καταγγέλλει τις εργολαβίες και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση, να παλέψουν από κοινού ενάντια σε κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Χέρι χέρι πηγαίνουν το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στη ΔΕΗ ΑΕ και η ραγδαία εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Motion Team

Χέρι χέρι πηγαίνουν το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στη ΔΕΗ ΑΕ και η ραγδαία εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων
Η συνεχής αύξηση των εργολαβιών, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, είναι μερικά μόνο από τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ ΑΕ, που κινείται στον αστερισμό της ιδιωτικοποίησης, όπως και οι άλλες πρώην ΔΕΚΟ. Τα παραπάνω «επιτεύγματα» της κυβερνητικής πολιτικής παρουσιάζονται σε ανακοίνωση των ταξικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ», που καλεί όλους τους εργαζόμενους σε κοινή πάλη ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

Τα παραπάνω θέματα δε φαίνεται να ενδιαφέρουν την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία, και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πρόσφατα, ασχολήθηκε αποκλειστικά με το πώς θα δημιουργηθούν συνθήκες «υγιούς» ανταγωνισμού των καπιταλιστών στην ενέργεια, ώστε, όπως ισχυρίζονται, να αυξήσει η ΔΕΗ ΑΕ τα κέρδη της.

Ο προσανατολισμός των σύγχρονων ιδιωτών μάνατζερ της ΔΕΗ -τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία» - είναι να μειώσουν το προσωπικό και να αυξήσουν τις εργολαβίες, στα πλαίσια του σχεδίου για «αύξηση της αξίας των μετόχων της επιχείρησης». Στους σταθμούς παραγωγής αυξάνονται οι εργασίες που εκτελούνται αποκλειστικά από εργολάβους (καθαρισμοί λεβήτων, φίλτρα λιγνίτη κλπ.). Ενώ κάθε φορά που οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους ακούγεται η απειλή «θα βάλουμε εργολάβο». Στη διανομή, το προσωπικό της ΔΕΗ δεν επαρκεί ούτε για να κάνει επίβλεψη.

Χτύπημα στη σταθερή δουλιά με δικαιώματα

Οι εργολάβοι με τις ευλογίες της Διοίκησης αφήνονται ανεξέλεγκτοι, παραβιάζουν κάθε νόμο και σύμβαση σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών. Παίρνουν δουλιές, εμφανίζοντας στους διαγωνισμούς ελάχιστους εργαζόμενους με επαγγελματικές άδειες, τους ίδιους σε δύο και τρεις εργολαβίες ταυτόχρονα, κερδοσκοπούν απασχολώντας κακοπληρωμένους ανειδίκευτους. Δεν τηρούν τις προδιαγραφές καλής εκτέλεσης των έργων, δεν παίρνουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Μόνοι τους πιστοποιούν την ποσότητα και την ποιότητα της εργασίας τους, κοστολογούν και τιμολογούν και έτσι εισπράττουν όλο και περισσότερα. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι καθυστερήσεις, οι κακοτεχνίες, οι βλάβες, αλλά και τα εργατικά «ατυχήματα».

Ο πραγματικός αριθμός όσων απασχολούνται για τις ανάγκες της ΔΕΗ ΑΕ κάθε άλλο παρά μειώνεται. Το μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα όμως διαρκώς μειώνεται και αντικαθίσταται από εποχιακές, ελαστικές, κακοπληρωμένες και ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας. Από το 1997 μέχρι το 2007, οι μόνιμοι έχουν μειωθεί κατά 23% (από 34.000 σε 26.200 εργαζόμενους), ενώ, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο «Ηρακλής», προβλέπεται να φθάσουν τους 25.000 έως το 2010. Τη μείωση του προσωπικού συνοδεύουν η εντατικοποίηση της δουλιάς, η μη τήρηση των όρων ασφάλειας στην εργασία, η ραγδαία αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων».

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, οι 8μηνίτες, οι 3μηνίτες και άλλοι αποτελούν πλέον σημαντικό τμήμα του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στη ΔΕΗ ΑΕ. Στο Λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας αριθμούν ήδη πάνω από 4.000. Στην Αττική - σε σταθμούς παραγωγής και περιοχές διανομής - οι «εποχιακοί» και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους αντιστοιχούν στο 25%-40% του συνόλου του μόνιμου προσωπικού και στο 50%-70% του τεχνικού. Πλάι σε αυτούς συνυπάρχουν εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μηχανικοί, επιστήμονες κλπ.), «ενοικιαζόμενοι». Αυτοί οι εργαζόμενοι γίνονται αντικείμενο της πιο αισχρής εκμετάλλευσης.

Πάλη για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο

Η νέα αυτή πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το μέλλον που σχεδιάζουν για τους εργαζόμενους η «Στρατηγική της Λισαβόνας» και η «Πράσινη Βίβλος» της ΕΕ. Αυτό το μέλλον απαιτεί ο ΣΕΒ και χειροκροτούν οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, από τη ΓΣΕΕ έως τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» δηλώνει την αντίθεσή της στην εργολαβιοποίηση και καλεί τους εργαζόμενους - ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης - σε κοινή πάλη για:

  • Αμεση κατάργηση των εργολαβιών και κάθε είδους ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
  • Προσλήψεις όλων όσοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.
  • Εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής ημερήσιας απασχόλησης με πλήρη δικαιώματα.
  • Ελάχιστος μισθός 1.300 ευρώ.

Καταλήγοντας, σημειώνει: Η πάλη για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, είναι προϋπόθεση για την κατοχύρωση της ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού, για φθηνό ρεύμα στον ελληνικό λαό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ